Karaván Színház

Karaván Színház és Művészeti Alapítvány
Alapítás éve: 2000.
A szervezet vezetője: Nyári Oszkár
Székhely: 1092 Budapest, Ráday utca 34. fszt. II.
Telefon: +36 30 867 3804
Email: karavanma@gmail.com, info@karavanma.hu

A színház története

A Karaván Színház és Művészeti Alapítvány roma nemzetiségi színház. Nyári Oszkár színművész vezetésével Budapesten kezdte meg működését 2000-ben. Két fő tevékenységi területe a színház és az előadó-művészeti tehetséggondozás. Társadalmi küldetése, hogy lehetőséget adjon cigány művészeknek és tehetséges cigány fiataloknak.

Színházunk életét eddig meghatározta a játszás lehetőségéért való küzdelem. Miközben a kezdetektől minőségi produkciókat hoztunk létre, folyamatosan arra törekedtünk, hogy lehessen egy igazi színházunk, egy saját játszóhelyünk vagy legalább egy állandónak mondható befogadó játszóhelyünk. Az első években a Piccolo Színház fogadta be színészképző stúdiónkat, tehát színházi közegben tudtuk elkezdeni a tehetséggondozást. 2002-ben növendékeink szereplésével bemutattuk Urbán Gyula: Minden egér szereti a sajtot című mesejátékát. A produkció hosszú évekre felkerült a Piccolo (később Pince-) Színház repertoárjára, amit további sikeres bemutatók követtek. Bő egy évtized alatt a ferencvárosi gyerekek ezreinek nyújtottunk örömteli színházi élményt állandó játszóhelyünkön.

Miközben minőségi repertoárral rendelkező roma nemzetiségi színházzá fejlődtünk, a Pinceszínházból fokozatosan kiszorultunk. A 10-es években az állandó játszóhely hiánya megnehezítette a folyamatos repertoár fenntartását, a Karaván Színház ismertté tételét, a törzsközönség kialakítását. De mindig kerestünk és találtunk új játszóhelyeket. Többek között olyan színházakkal működtünk együtt sikeres koprodukcióban, mint a Nemzeti Színház, a debreceni Csokonai Színház, a tatabányai Jászai Mari Színház, a Békéscsabai Jókai Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, a Pinceszínház, a Veszprémi Petőfi Színház. Ez természetesen csak olyan minőségi produkciókkal volt lehetséges, amelyek megtöltötték a nézőteret. Mára kialakítottunk két szerény játszóhelyet is: a 49 férőhelyes Karaván Színházat (Bp. IX. Üllői út 31.) és a 25 férőhelyes Karaván Szobaszínházat (Bp. IX. Ráday utca 34.). Művészeti programunk fókuszába kezdetektől a gyermekek és az ifjúság színházi nevelését állítottuk. Rendszeresen játszunk óvodai, iskolai csoportoknak és családoknak, és a felnőtt korosztály számára is vannak nívós produkcióink. Fellépünk színházi fesztiválokon és a roma kultúrát reprezentáló rendezvényeken. Évente legalább egy új színházi produkciót létrehozunk, 6-8 produkciót tartunk műsoron, mintegy 75-80 előadást játszunk.

A kultúrához való egyenlő hozzáférés érdekében törekszünk arra, hogy előadásainkat hátrányos helyzetű csoportok ingyen megnézhessék. Számos olyan társadalmi projektben részt veszünk, amelyben megjelenhetünk Budapesttől távol is. Borsodtól Zaláig, országszerte játszunk a hátrányos helyzetű gyermekközönségnek, családoknak. Produkcióinkban a cigány és nem cigány művészek, alkotók mellett lehetőséget nyújtunk tehetséges, többségében cigány pályakezdőknek és tanítványoknak is. A roma/cigány identitás és kultúra elemei a Karaván produkcióiban pozitívumként jelennek meg. Tevékenységünk fontos üzenete a társadalom számára, hogy lehetségesek a szerencsés találkozások romák és nem romák között. A színházi tevékenység mellett identitásunk része az előadó-művészeti tehetséggondozás. Alapítványi színészképző stúdiónkban Budapesten és Kaposváron kivételes fejlődési lehetőségeket kínálunk az előadó-művészet iránt érdeklődő roma és más hátrányos helyzetű tehetséges gyerekeknek, fiataloknak. Tanítványaink kiváló művészekkel dolgozhatnak együtt. Előadó-művészeti alkotómunkában vehetnek részt, megfelelő felkészítés után színházi és filmes produkciókban szerezhetnek gyakorlatot, s egy inspiráló szocializációs közegben fejlődhetnek. 2018-ban megkaptuk a Bonis Bona – Kiváló Tehetséggondozó Szervezet díjat, roma színházként kifejtett tevékenységünkért pedig a Nemzetiségekért-díjat.

Jelentősebb előadások

Minden egér szereti a sajtot
Anconai szerelmesek
A show folytatódik
A Négyszögletű Kerek Erdő
I’m online
Egerek
Aktuális műsor

Sajtóválogatás

Virtuális hadszintér
Demokrata, 2017. január

Erdőlakók keresik társaikat
Npészabadság, 2015. december

A Karaván
Nemzeti, 2014

Legyen minél több szerencsés találkozás
Zsámbéki SZínházi Bázis, 2014. szeptember

Hova jön haza Mikkamakka?
Magyar Idők, 2015, december

Erdőlakók keresik társaikat
NOL.hu

Szörnyeteg Lajosék már megint színpadon garázdálkodnak
Magyar Hírlap.hu, 2016,január

A show folytatódik: Cigánysors­szimulátor
PécsiBölcsész, 2015. június

Valóságshow-t idéző darab a diszkriminációról
Ferencvárosi Újság, 2015, május

Egérül szeretni – Rómeó és Júlia gyereknyelven
Népszabadság Magazin, 2014. november

A hóbagoly és az egerek
Magyar Nemzet, 2014. december

 I’m online  – Menekülés a névtelen zaklatók elől
Képmás Magazin, 2018

NÉVJEGY, NYÁRI OSZKÁR, NYÁRI SZILVIA
Névjegy, 24 adás

Nyári Oszkár: „Nem akarok a rossz ellen harcolni, a jóért szeretnék küzdeni”
KÉPMÁS magazin, 2023. június

Közös lépcsőház – interjú Nyári Oszkárral
Filmhu, 2006. február

Nyári Oszkár: van az életben egy olyan szerelem is, amely túlmutat a kőszínházi kereteken
KaposvárMost.hu, 2022. április

Kultúrfitnesz – Nyári Oszkár • A Karaván Színház igazgatója – 2024/05/2
Kultúrfitnesz, 2024. május

 

Videoarchívum

Anconai szerelmesek
Anconai szerelmesek
Anconai szerelmesek - Veszprém
Minden egér szereti a sajtot
Egerek - 2014 - Öt színház koprodukciójában - trailer
I'm online - előadás klip
A Négyszögletű Kerek Erdő - 2015
Vissza
"A színház mindenekelőtt az élet. Ez az elengedhetetlen kiindulási pont, és igazából csak az érdekelhet bennünket, ami az élet része, a szó lehető legtágabb értelmében. A színház az élet. Ugyanakkor nem mondhatjuk azt, hogy nincs különbség az élet és a színház között."