Magyarországi Szerb Színház

Magyarországi Szerb Színház Nonprofit Közhasznú Kft.
1065 Budapest, Nagymező u. 49.
Székhely: 2309 Lórév, Dózsa Gy. 79.
Telefon: 06-30-653-1871
E-mail: szinhaz@szerb.hu
Alapító ügyvezető igazgató: Rusz Milán

A színház története

Balog István barátja volt Joakim Vujic akit „a szerb színház atyjának” is neveznek. Joakim a bajai, pravoszláv pap fia Szentendrén tanítóskodott abban az időben. Színháztörténeti kezdeményezés részéről, mikor 1813. július 22 -én folyamodott József nádorhoz, a Pesten tanuló szerb egyetemi ifjúság nevében egy jótékony célú szerb színielőadás megtartásának engedélyezéséért. (E kérelmet Balog István és Láng Ádám is aláírták.) A hatalom engedélyezte – a Magyar Színjátszó Társaság plakátján ez állt. „Jövő kedden, azaz augusztus 24. – napján a Magyar Játék Színben a Felséges Helytartó Tanáts kegyes engedelmével egy Diletans Rátz Társaság által a Szentendrei Rátz Preparandia Institutumnak segedelmére elő fog adódni rátz nyelven egy néző játék 3 felvonásokban, ezen rátz nevezet alatt: Krestalitza (Papagáj).” Ez volt a szerb hivatásos színjátszás ősbemutatója. Balog István játszott benne, de rajta kívül a magyar társulat „színmestere” Fehér Tamás is – sőt Balog Julianna – hiszen tökéletesen beszéltek rátzul, azaz szerbül. Szimbiózisban kezdett el növekedni, gyarapodni, tökéletesedni – mindkét nemzet színházi élete, színjátszása – Joakim Vujic, a szerb királyi udvarba való távozásáig.

A magyarországi szerb társulat reméli, hogy hamarosan, új játszóhelyén, befogadhatja Budapesten a magyarországi nemzetiségek, illetve a határon túli magyar színházak vendégjátékait.

A polgári szerb hivatásos színjátszás 2013-ban volt 200. éves. Olyan programsorozattal ünnepeltük Budapesten, amely méltó volt mindkét nemzet színjátszásának jubileumához. Konferencia, kiállítás ősbemutató díszelőadás. Mindez a NEMZETI SZÍNHÁZBAN volt látható.

Magyarországon az újkori szerb nyelvű hivatásos színjátszás 1992- ben kezdődött egy passiójáték próbáival 1993 április 17.-én, ortodox Nagyszombaton, az akkori Nemzeti Színházban (Hevesi Sándor tér) Ablonczy László igazgatása alatt.

Az újkori, szerb, nemzetiségi színjátszás ősbemutatója Magyarországon a Szentendrei Evangélium című produkció volt.

Kötelező feladatunknak tartjuk a magyarországi szerbség nagy és kisebb településeinek színházi előadásokkal való kiszolgálását.

Jelentősebb előadások

Karamazov Aljosa utolsó napja
MIRKO MITAR KRKELJIĆ: Lovranska Bučura
MIRKO MITAR KRKELJIĆ: „NAJVIŠE NA CVETU”
Rusz Milán-Lengyel Gábor: Somborska Ruža
Miloš Veliki Knjaz Srpski
Nino Manfredi - Nino Marmandoino: Laki Morali
Tozovac u Mađarskoj
Aktuális műsor

Sajtóválogatás

A szerb színjátszás bölcsője: a pesti Rondella
Barátság, 1995

Szerb szín(ház?)
Barátság, 1995

Egy „javíthatatlan moralista” Bajáról
Barátság, 1996

A szerb színjátszás Magyarországon
Napút, 2014

A „kétkultúrájú” művészek lehetőségei és reményei – Rusz Márk Milán
ORIGO – 2020. január

Két anyanyelven – Rusz Márk Milán
Magyar Nemzet – 2020. május

A Varsói melódia a Nemzetiben
Magyar Nemzet – 2023. 03. 27.

Könnyű erkölcsök kritika
2019.11.27.

 

Kortárs színházi alkotók

Videoarchívum

MTVA SRPSKI EKRAN: „LÓRÉVI BÚCSÚ” - „LOVRANSKA BUČURA“ – SEOSKA KOMEDIJA U DVA ČINA
MILOŠ VELIKI KNJAZ SRPSKI - TRAILER
Milan Rus: Sentandrejsko Jevanđelje
Malo ogledalo srpske književnosti
Pastir Vukova
Vissza
"A színház mindenekelőtt az élet. Ez az elengedhetetlen kiindulási pont, és igazából csak az érdekelhet bennünket, ami az élet része, a szó lehető legtágabb értelmében. A színház az élet. Ugyanakkor nem mondhatjuk azt, hogy nincs különbség az élet és a színház között."