Cinka Panna Cigány Színház

Cinka Panna Cigány Színház Alapitvány
Székhely: 1201 Budapest, Tinódi utca 52.
Email: cinkapannaciganyszinhaz@gmail.com
Telefon: 06-70-505-1680
Kuratórium elnöke: Mata András
Művészeti vezető: Jónás Judit

 

A színház története

Alapítványunk 1994-ben jött létre. melynek célja az alapító okirat megfogalmazása szerint a cigányság kultúrájának megőrzése, közvetítése, valamint a fiatal cigány tehetségek felkutatása és művésszé nevelése. Alapító tagjai: Jónás Judit színművész és Werner József díszlettervező. 2011-től művészeti titkárunk D. Horváth Károly színész.

Az alapító Jónás Judit 1987-ben végzett a Színház és Filmművészeti Főiskola színész szakán, szakmai tudását számtalan színházban bizonyította.
Az évek során az alábbi elismeréseket tudhatja magáénak:

1992 Domján Edit díjas színművész
2010 Magyar Köztársasági Érdemrend Aranykeresztje.

Alapítványunk feladata a cigány nemzetiség gazdag kultúrájának, zenei világának, tehetségének, érzékenységének mind szélesebb közönséggel történő megismertetése.

A bemutatott előadások kötődnek a roma kultúrához akár roma nyelvű, akár témaválasztás, akár szerző, akár rendező, akár színészek, zenészek tekintetében.

A repertoár létrehozásakor a sokoldalúság követelmény. Folyamatosan szerepel a műsoron mesejáték, gyermek és ifjúsági színdarab, monodráma, zenés életmű, balladák színházi adaptációja, magyar drámák, vígjátékok, irodalmi estek, felolvasó színház, cirkuszi show, workshopok,közönség találkozók.

Színházunk tagja a Magyar Nemzetiségi Színházi Szövetségnek. A szövetség elnökségének tagja a színházunk művészeti vezetője is.

Az Alapítvány kitűzött célja érdekében színházat működtet, tájelőadásokat tart , együttműködik más civil szervezetekkel.

Lehetőséget ad ifjú tehetségeknek az önmegvalósításra és fejlődésre.

Alapítványunk hisz a civil szervezetek társadalmi szerepének fontosságában.

Színházunk saját társulattal rendelkezik. Önálló színház épülettel sajnos nem rendelkezünk.Állandó játszóhelyünk a budapesti Rácz Gyöngyi Közösségi Központ, ahol repertoár darabjainkat és új bemutatóinkat tartjuk.

Tájelőadásokat tartunk országos hatáskörrel: feladatunknak érezzük, hogy vidéki művelődési házakba, falvakba is eljussanak darabjaink.

Kiemelt fontosságú rendezvények, melyre meghívást kaptunk például:

Teátrumi Nyári Fesztivá l- Szarvasi Vizi Színpad; Művészetek Völgye ;ARCUSFEST(JELEN/LÉT/ Nemzetiségi Színházi Találkozó; POSZT OFF; Múzeumok Éjszakája ; Athe Sam-Itt vagyunk!” Cigány Összművészeti Fesztivál; Pécsi Összművészeti Fesztivál; Budapesti Roma Fesztivál; Ausztria-Bécs Magyarok Háza;Szlovákia: Párkány – Királyhelmec (stb.)

Társulatunk 2009. márciusában megnyerte az ARCUSFEST Országos Nemzetiségi Színházi Találkozó legjobb előadása fődíjat. A találkozó a magyarországi nemzetiségek (bolgárok, görögök, horvátok, lengyelek, németek, örmények, romák/cigányok, románok, ruszinok, szerbek, szlovákok, szlovének, ukránok) legjelentősebb és leglátványosabb kulturális-művészeti rendezvénysorozata.

2014 decemberében ötödik alkalommal gyűltek össze a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak képviselői Békéscsabán, a Jókai Színházban, hogy látványos gálaműsorral és díjátadóval ünnepeljék a színházi háttérszakmákat.

A Magyar Teátrumi díj nemzetiségi külön díját Werner József, a Cinka Panna Cigány Színház szcenikusa, díszlet- és látványtervezője kapta.

Jelentősebb előadások

Rusz Milán: Pólika c. zenés vidám színdarab az előítéletről
Fekete-Fehér hangok
Szécsi Magda: Csörgőkezű, Vödörjáró, Dobhasú
Cigányvarázs
BACH SZILVIA: RÁCZKÁLMÁNÉK
Aktuális műsor

Sajtóválogatás

Ameddig két ember találkozhat, lesz színház
Pesterzsébeti Újság, 2021. február

Gondola – ROMA p’ART / Példaképek
Gondola Kulturális Magazin, 2019. március

Csörgőkezű, Vödörjáró, Dobhasú, avagy hogy találjuk meg a Napot
Érd Most, 2019. december

„Nem vagyok más!” – Jónás Judit színésznő élettörténete
Nők lapja, 2018. március

Művészettel építünk hidat
Roma Kultúra

Kortárs színházi alkotók

Videoarchívum

Roma magazin, 2020 11 16
Állásinterjú
Táncbéli táncok
Hazánk
Kései sirató
Jónás Judit: Szécsi Magda - Hazám
Lakatos Menyhért: Jó, a jó
Jelenlét fesztivál díjátadás
Cinkapanna - Nagykörút
I. Matykó király (részletek)
Fekete-Fehér hangok c. irodalmi pódiumest
Ala Carte
Gazdag Péter: Ilona c. ősbemutató
Kedvcsináló zenés gyermekdarab
Csörgőkezű, Vödörjáró, Dobhasú c. zenés gyermekdarab
Faludy György: Villon Máshogy
Vissza
"A színház mindenekelőtt az élet. Ez az elengedhetetlen kiindulási pont, és igazából csak az érdekelhet bennünket, ami az élet része, a szó lehető legtágabb értelmében. A színház az élet. Ugyanakkor nem mondhatjuk azt, hogy nincs különbség az élet és a színház között."