Új évad a szövetség színházaiban

Magyarországi Német Színház

A színház előreláthatólag két bemutatót tervez a következő évadban. Színpadra állítják W. Shakespeare Szentivánéji álom című művét, mely egy nagyon izgalmas előadásnak ígérkezik. A Hamupipőke című meseelőadással pedig a legifjabb színházba járó közönségre is gondolnak.

A Jelen/Lét Fesztiválra a Szentivánéji álom című előadással készülnek.

Cervinus Teátrum

Az Akácember – Tessedik című musicalt szeretné hozni a Jelen/Lét fesztiválra. A Szarvasi Cervinus Teátrum 2024-ben ünnepli fennállásának 20. évfordulóját.

Urartu Örmény Színház

Jövőre van Aznavour születésének 100. évfordulója, éppen ezért a fesztiválra az Én és a dal (Aznavour életműve) című zenés darabbal készülnek ősszel.

Karaván Színház

Két helyszínen játszanak, a Ráday utcában és a Kinizsi utcában, ahol főként kamaraelőadásokat mutatnak be. Az utóbbi időben osztálytermi előadásokat is létrehoztak. A Jelen/Lét fesztiválon a Deviancia című előadást szeretnék bemutatni, amit az idei Ördögkatlan Fesztiválon is bemutatnak.

Romano Teatro

Az új előadásuk címe: Képtelen tükörkép.  Saját szövegeken alapuló zenés előadás, mely napjainkban játszódik és a környezet egyénre gyakorolt hatását mutatja be. Azokat a szituációkat, melyek az életben formálják az illető jellemét. A bemutatót a Jelen/Lét fesztiválra tervezik.

Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulata

A társulat új bemutatója, A spalatói rejtély munkacímet viselő darab egy fordulatos krimi, mely az I. világháború előtt álló, soknemzetiségű Osztrák-Magyar Monarchiában játszódik. Egy páratlan műkincs eltűnése számtalan bonyodalmat okoz az Adria-partján elterülő Spalatóban. A darab szereplői egytől-egyig valamilyen módon belekerülnek a szövevényes események láncolatába, mely események végül nem várt fordulatot hoznak…

Az előadást a társulat a Jelen/Lét Fesztiválon is szeretné bemutatni.

Artashat Örmény Nemzetiségi Színház

Az új évad tervezett bemutatója egy örmény népmesékből font zenés-bábos mesejáték a legkisebbeknek. A mesejáték segítségével az örmény kultúrát, zenét, hagyományokat, dallamokat, hangszereket  ismertetnék meg a kicsikkel. Az előadás amellett, hogy történetet mesél el, interaktív is!  Cseppszínház 1-4 éves korig. Ezzel az előadással kívánják színesíteni a fesztivál programját.

Theater Jetzt

A Déryné-program keretében a színház a pécsi Oberon Társulattal létrehozta a Bündeltanz( Batyutánc) című produkciót, amely a svábok elűzetéséről szól.  Az előadás  szinte minden alkotója érintett családokból származik. A közös alkotómunka eredményeként, a színészek  rögzített  improvizációi , a sváb zenei hagyományok és a történelmi  emlékezet együtt alkot színházi egységet. A Theater Jetzt alapítója  Ftank Ildikó játszik a produkcióban és az Oberon Társulattal már más alkalommal is dolgoztak együtt, ezért a Theater Jetzt koprodukcióban ezt az előadást hozná el a fesztiválra.

ANI – Budavári Örmény Színház

„Csak az a zeneszerző létezik, akinek játsszák a műveit” Kemény, figyelemre méltó intés az utókor számára. Az ANI- Budavári Örmény Színház döntött. Csiky Gergely bemutatóval emlékezik a kiváló örmény származású íróra. Lenyűgöző a történetmesélése, témái örök aktuálisak. 140 éves álmából ébresztették fel a Cecil házassága című színdarabot.  A Nemzeti Színház házi szerzőjének oly’ gazdag az írói hagyatéka, hogy sok,  Paulay Ede által rendezett  darabból válogathatnak.  Egy újabb remek és meghökkentő Csiky Gergely- színművel kívánnak részt venni a fesztiválon.

Cervinus Teátrum

A színház 2024.ben ünnepli önálló színházzá válásának 20. évfordulóját. Ebből az alkalomból a Pozsgay Zsolt- Gulyás Levente  az Akácember című musicaljét mutatnák be a fesztivál közönségének.  1767-et írunk. Új segédlelkész érkezik Szarvasra. Ezzel veszi kezdetét egy karizmatikus, személyiség konfliktusokkal, sikerekkel és kudarcukkal teli története. Nagyszabású, látványos produkció, mely Tessedik Sámuelnek állít emléket. Sok ténnyel, igazsággal, és fantáziával megírt rejtelmes történet hitről, kitartásról, szeretetről, árulásról és szerelemről.” Akképp nézzetek az akácra, bár kövek között szalad minden gyökérszála és vízben, földben szegény területen él, árnya és virága megkülönbözteti mindenektől. „

Malko Teatro

A színház a következő évadban két bemutatót tervez:

Nagy Kiril, a Malko Teatro friss szerzője, mindig is fontosnak tartotta a múlt dokumentálását, műveiben általában Bulgária különböző történelmi elemeit vegyíti fikcióval. Novelláiban, rendszeresen bolgár témákat dolgoz fel. Az „Absztrakt” egy 2023-as novellájának színpadi adaptációja.

A történet ezúttal egy párizsi galériában játszódik, ahol egy bolgár képzőművész kiállításmegnyitójának előkészületei zajlanak. Egy Bulgáriából származó alkalmazott éppen a galériát takarítja, miközben Popov az utolsó simításokat végzi a kiállítási tárgyakon. Kiderül, hogy az őr rájuk zárta az épületet, így az egész éjszakát ott kell tölteniük, kettesben… A szerző több motívumot merít a 2022 nyarán megjelent regényéből, a „Sárgaházi etűdök”-ből.

Marlene Dietrich neve mára két dolgot jelent a közönség számára, dalok és filmek.

Hadzsikosztova Gabriella évek óta kutatja és gyűjti a Marlene Dietrichről szóló könyveket, felvételeket, képeket, filmeket, interjúkat, és csodálatos dolgokat talált.  Hemingway és Dietrich szenvedélyes levelezése, írások az Erich Maria Remarquehoz fűződő drámai szerelméről, lányának Maria Elisabeth Riva-nak „Anyám Marlene” című regénye és Dietrich önéletrajza, nem csak egy fantasztikus életet rajzolnak ki, de így együtt kortörténetté is válnak.

Ezekből az írásokból merítve írt bolgárul rövid jeleneteket és történeteket Hadzsikosztova Gabriella, mintegy hátteret adva ezzel a daloknak, amik először hangzanak el bolgár fordításban, az Anyám Marlene című előadásban.

Előreláthatóan az Absztrakt című előadást szeretnék bemutatni a Jelen/Lét Fesztiválon.

Vertigo Szlovák Színház

A színház a következő évadban egy izgalmas, érdekes előadást kíván bemutatni Hogyan nem kell félni a kígyóktól címmel.

Több év kihagyás után újra színre lépnek a Vertigo Szlovák Színház amatőr színészei. A színpadon utoljára 2020. februárjában találkoztunk velük egy előadás alkalmából, nemsokára jött a covid, hosszú bezártság…. Aztán lassú „ébredés”, újrakezdés. És jelentkeztek a színház – többségében alapító – tagjai is, azzal a kívánsággal, hogy újra szeretnének játszani. A Hogyan nem kell félni a kígyóktól c. vígjáték kimondottan nekik íródott, szerzője a neves szlovák dráma- és forgatókönyvíró Zuzana Križková. Egy eldugott falu eldugott szanatóriumába három idősebb nő érkezik. Sorsuk, életük nem mondható vidámnak, a szanatóriumba azzal a céllal is érkeznek, hogy megértő lényre találjanak, hogy ne legyenek egyedül, olyan is van köztük, akit tulajdonképpen rákényszerítették, hogy ideutazzon. A szanatóriumban egy középkorú férfi viseli gondjukat, aki egyben valamiféle kulturális referens az intézményben. Nem tudjuk, ki ő valójában és ebből adódnak a bonyodalmak.  A három nő eleinte nem táplál nagy szimpátiákat egymás iránt és a helyzet csak lassan oldódik…

A színdarab próbái elkezdődtek és reményeink szerint a darabot be tudjuk mutatni a 2024-es  Jelen/Lét fesztiválon.

"A színház mindenekelőtt az élet. Ez az elengedhetetlen kiindulási pont, és igazából csak az érdekelhet bennünket, ami az élet része, a szó lehető legtágabb értelmében. A színház az élet. Ugyanakkor nem mondhatjuk azt, hogy nincs különbség az élet és a színház között."