Vertigo Szlovák Színház

Vertigo Szlovák Színház
Cím: 1114 Budapest, Ulászló u.21.
Adószám: 15598299-1-43
E-mail: danaonod@gmail.com
Telefon: (06 1) 787 2791
A Vertigo Szlovák Színház fenntartója:
Országos Szlovák Önkormányzat
Igazgató: Onodi Daniela

 

A színház története

Néhány lelkes ember, a magyarországi szlovák színházi hagyományok újraélesztése, új kihívások, kulturális misszió betöltése, a szlovák nyelv iránti érdeklődés felkeltése, valamint egy nemes küldetés ötlete.

Ez csak egy pár hívószó azokból, melyek a Vertigo Szlovák Színjátszó Csoport létrehívták 1997-ben.

A Vertigo Szlovák Színház, az első előadását – mint amatőr színjátszó csoport – 1996 őszén kezdte el próbálni, az alapítás hivatalos dátuma 1997. január 1. 2003-ban az Országos Szlovák Önkormányzat intézményeként átalakult, neve már Vertigo Szlovák Színház lett. Színház, amiben egymással párhuzamosan létezik az amatőr és professzionális színjátszás. Huszonhét bemutató több száz előadás és több ezer kilométer van már mögöttünk Magyarországon, Szlovákiában, a szerbiai Vajdaságban, Romániában és a Cseh Köztársaság területén. Kevés? Sok? Ennyit tettünk, ennyit bírtunk, ennyi volt lehetséges a számunkra. Egy középkori lovagregény, Ocassen és Nicolette történetének színházi adaptációjával kezdtünk és jelenleg egy melodrámánál, a Fila aranymálinkót fog c. előadásunknál tartunk. Közben hol vidámabb, hol komolyabb történetek váltották egymást általunk elmesélve. Mert mesélni nagyon szeretünk hálás közönségünknek.

A Vertigo Szlovák Színház 2008 óta elsődleges célja mellett közművelődési feladatokat is felvállal. Különböző rendezvényekkel jelentkezünk a gyermek- és felnőtt színjátszással (pl.: színházi táborok, műhelyek, színházi találkozók: Gyerekek a gyerekeknek, Együtt a színpadon), drámapedagógiával és a filmművészettel kapcsolatban. Csak remélhetjük, hogy egyszer értünk és rólunk majd a fiatalok mesélnek.

Jelentősebb előadások

Ondrej Šulaj: Fila aranymálinkót fog
Ingmar Villqist: Helver éjszakája
Alexander Geľman: A pad
Viliam Klimáček: Zsírszegény élet
Aktuális műsor

Sajtóválogatás

Álom és valóság között
Napút, 2007. szeptember

A Vertigo Szlovák Színházról

Vissza
"A színház mindenekelőtt az élet. Ez az elengedhetetlen kiindulási pont, és igazából csak az érdekelhet bennünket, ami az élet része, a szó lehető legtágabb értelmében. A színház az élet. Ugyanakkor nem mondhatjuk azt, hogy nincs különbség az élet és a színház között."