Pécsi Horvát Színház

Pécsi Horvát Színház
Cím: H-7621 Pécs, Anna u. 17.
Tel.: +36 72/210-197
E-mail: info@horvatszinhaz.hu
Ügyvezető igazgató
: Vidákovics Szláven

A színház története

A Pécsi Horvát Színház története talán akkor kezdődött el, amikor 1989-ben a tettyei romok közt épített színpadon felállítottak egy hatalmas, frissen kivágott fát: „életfát”, amelynek ágai között, a magasban foglalt helyet a zenekar, s játszotta a kólót Miroslav Krleza: Szentistvánnapi búcsú című drámájának előadásán. A művet horvátul és magyarul; horvát illetve magyar anyanyelvű színészek, táncosok és zenészek adták elő.
Ők játszották, énekelték és táncolták el a fájdalmat, a víziót, ahogy Krleza látta a nemzetiségek életét a háború előtti pillanatban. A darabot bemutatták a jóval tágasabb Káptalan utcai szabadtéri színpadon is, majd 1991-ben, közvetlenül a délszláv háború kirobbanása előtt a 140 fős társulat Splitben, a Horvát Dráma Fesztiválján vendégszerepelt vele.

A következő színpadi mű, amely két nyelven szólalt meg, Bresan Paraszt Hamletje volt. A siker nyilvánvalóvá tette az igényt a horvát nyelvű színjátszásra. Az akkor működő Pécsi Nyári Színház és Pécsi Kisszínház tagozata lett a Pécsi Horvát Színház, és 1992-ben mutatkozott be Budapesten a Várszínházban ünnepélyes keretek között.

Ezt követően került színre horvátul A. Karagic: Az elvált, Matisic: Karácsonyi mese, és Mujicic-Senker: A kadét c.darabja. A Kadét különlegessége, hogy szövege többnyelvű, ezzel is jellemezve Pécset, a soknemzetiségű várost, ahol a mű főszereplője a hadapródiskolás Krleza élt. Nem kevés szerepe volt ebben Zvonko Ivkovic intendánsnak, aki akkoriban az eszéki színházat irányította, s azoknak az eszéki színészeknek, akik először vállaltak ilyen rendkívül nehéz feladatot.

A Horvát Színház az első időkben szinte költségvetés nélkül létezett: Pécs város nem tudta magára vállalni egy országos feladatokat ellátó intézmény fenntartását. Ha nagyon szerény összegekből is, de egymás után sorjáznak az előadások. (Terveink között szerepel egy 5-6 fos állandó társulat létrehozása és az utánpótlás nevelése.) Nyitottságra törekszünk, s be kívánunk kapcsolódni a város, az ország, és Horvátország színházi, művészeti életébe. A zágrábi és pécsi művészek között létrejött egy különleges és gyümölcsöző kapcsolat. Azért különleges, mert szinte spontánul működik, és azért gyümölcsöző, mert a „Csopor(t)-Horda” néven elhíresült társaság gyakori – pécsi vagy zágrábi – találkozóiból számos képzőművészeti kiállítás, színházi előadás, színészek vendégjátéka, egy templom-terv, és számos kiadott könyv született. Több művet is lefordítottak horvátra illetve magyarra. Ilyen módon készült el Göncz Árpád: Magyar Médeia c. drámájának horvát nyelvű fordítása és a horvátoktól érkezett az igény a bemutatásra.

A Pécsi Horvát Színház az anyanyelv ápolásán túl kulturális centrummá szeretne válni. Gyakran elébe megy azoknak, akik a távolság miatt nem jöhetnek el az Anna utcai színházba. Ezért vállalja a tájolást Bajától Szombathelyig mindenhová, ahol értik a horvát nyelvet.A színház lehetőséget nyújt olyan rendezvények számára (pl. a Ring c. sorozat), amelyekben találkozni lehet Magyarország és Horvátország jeles személyiségeivel.

Természetesen csak kamara-jellegű rendezvényekről lehet szó, hiszen a pécsi Dzsámitól néhány percre lévő, tüzesbarnára festett épület alapterülete 96 négyzetméter, a színpad-nézőtéré pedig mindössze 80 négyzetméter. A négy színten mégis számos dolog elfér. A ház udvara -hasonlóan a zárt kapus belvárosi, pécsi udvarokhoz- meglepetést okoz, mert meghitt és zöld. Méreteiben a színház épületére hasonlít, terasza nyári színházi eloadásokhoz kínálja magát. Remélem, hogy hamarosan Önt is a vendégeink között köszönthetjük!

Jelentősebb előadások

Marjan Kiš: Tri put' Bog pomaže (Isten megbocsát, én nem)
A.P.Csehov: Leánykérés | Medve
Goran Smoljanović: Kuhari (Szakácsok)
Miroslav Krleža: Filip Latinovicz hazatérése
Dejan Fajfer – Goran Smoljanović: Mesteremberek
Aktuális műsor

Sajtóválogatás

Két nyelv és két kultúra egyesül az új Pécsi Horvát Színházban
pécsma, 2018. április

Két nyelv, két kultúra – egy színház
pécsihorvatszinhaz.hu, 2018. október

Művészbejáró
katolikusradio.hu, 2024. április

Hivatalosan is átadták a megújult Pécsi Horvát Színházat
Pécsi Napilap, 2024. május

Két nyelv és két kultúra egyesül az új Pécsi Horvát Színházban
Pácsma, 2018. április

Az új Pécsi Horvát Színház ünnepélyes átadása
Pécsi Horvat Színház, 2018. április

Két nyelv, két kultúra – egy színház
Pécsi Horvát Színház, 2012. október

Alapító | Vidákovics Antal (1947-2015)
Pécsi Horvat Színház

Színész, határok nélkül
Új Dunántúli Napló, 2002. május

 

Vissza
"A színház mindenekelőtt az élet. Ez az elengedhetetlen kiindulási pont, és igazából csak az érdekelhet bennünket, ami az élet része, a szó lehető legtágabb értelmében. A színház az élet. Ugyanakkor nem mondhatjuk azt, hogy nincs különbség az élet és a színház között."