Magyarországi Német Színház

MAGYARORSZÁGI NÉMET SZÍNHÁZ
Cím: 7100 Szekszárd, Garay tér 4.
Telefon: +36 74 316 533
Email: info@dbu.hu
Jegyinformáció: tickets@dbu.hu
Gazdasági iroda: gpu@dbu.hu; gpu2@dbu.hu
Igazgató: Lotz Katalin

A színház története

A Magyarországi Német Színházat 1983-ban alapították a Tolna megyei megyeszékhelyen, Szekszárdon. 1986-ban lelt mai otthonára, a szecessziós stílusban épült belvárosi épületben, mely korábban a Mozgó Világ mozi otthona volt.

A színház fő feladatai a német nyelv és a német nyelvű színházi irodalom ápolása és közvetítése, valamint a magyarországi németek kulturális értékeinek és hagyományaink megőrzése. A teátrum egyúttal hídként is szolgál a magyar többségi és a német kisebbségi kultúra között. Az előadásokat magyar nyelven feliratozzuk.

A repertoár minden évadban tartalmaz klasszikus és kortárs darabokat a felnőtt és tizenéves közönség számára, egy osztálytermi darabot a középiskolás korosztály számára és egy színpadra alkalmazott mesét a kisgyermekek számára. Minden második évadban műsorra tűzünk egy a magyarországi német kisebbség történetének valamely kiemelt aspektusát feldolgozó produkciót is. Színházpedagógiai programjaink révén nagy hangsúlyt fektetünk az oktatási intézményekkel való együttműködésre és a fiatalok színházi nevelésére az ZsebSzínház-i meseelőadásaink valamint a színpadi előadásokhoz kapcsolódó felkészítő és feldolgozó foglalkozásaink formájában.

Mivel a német kisebbség az ország területén elszórtan él, a DBU csapata szinte minden előadásával rendszeresen járja a vidéket. Ezen túlmenően színházunk jó szakmai és partneri kapcsolatokat ápol a német nyelvterületen élő és/vagy működő szerzőkkel, társulatokkal és színházakkal (pl. Bautzeni Német-Szorb Népszínház), melyek elősegítik, hogy nemzetközi együttműködésekben vehessünk részt.

A DBU-nak jelenleg 20 alkalmazottja van. A színészek ötfős állandó csapata német és magyar színészekből áll. Kiterjedt vendégművész körrel rendelkezünk Németországban, Ausztriában és Magyarországon. Német, osztrák, magyar és szerb rendezőkkel valamint díszlet- és jelmeztervezőkkel dolgozunk együtt, amely lehetővé teszi, hogy folyamatosan új impulzusok érhessenek bennünket a nemzetközi színházi világból is.

A DBU magáénak érzi a „sokféleség egysége” európai gondolatot, és ezzel átitatva kíván hosszú távon fennmaradni Magyarországon a német nyelv és kultúra egyik fontos és meghatározó centrumaként.

A fenntartó: a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata

A magyarországi német kisebbség az ország egyik legnagyobb lélekszámú kisebbsége, melynek politikai és kulturális képviseleti szerve a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata. A törvényes keretek által kínált lehetőségek szerint az MNOÖ egy modern kisebbségpolitikát kíván megvalósítani.

Az önkormányzat fő célja a nyelv, a szellemi örökség, a történelmi tradíciók, a magyarországi német identitás megőrzése és támogatása. Ide tartozik kulturális területen a német anyanyelv megőrzése és ápolása, oktatási területen a német nyelv oktatásának támogatása a magyar iskolarendszerben, nemzetközi kapcsolatok terén pedig a németországi cserekapcsolatok ápolása partneri kapcsolatok és programok révén.

Jelentősebb előadások

Torzonborz, a rabló
Scherbenpark
A kis herceg
A szőlőtőkék Istene
A sirály
Schweres Gepäck
Aktuális műsor

Sajtóválogatás

A város színháza is vagyunk
Szekszárdi Vasárnap, 2021. május 9.

A megelevenedett sirály
Librarius, 2021. 11. 22.

A Kisherceg a Szekszárdi Német Színházban
Tolnatáj Televízió, 2021. február 25.

Formabontó darabbal emlékezett a szomorú évfordulóra a Német Színház
Szeri Árpád (TEOL.hu) írása 2023.01.20

Vissza
"A színház mindenekelőtt az élet. Ez az elengedhetetlen kiindulási pont, és igazából csak az érdekelhet bennünket, ami az élet része, a szó lehető legtágabb értelmében. A színház az élet. Ugyanakkor nem mondhatjuk azt, hogy nincs különbség az élet és a színház között."