Cervinus Teátrum

Cervinus Teatrum Művészeti Nonprfit Kft.
Cím: 5540 Szarvas, Kossuth tér 3.
Telefon: +36 66 / 311-464
Ügyvezető igazgató: Csasztvan András

 

A színház története

Szarvason a Bolza családnak köszönhetően már 1897-től zajlott a színházi élet,a nyári színkör faszínházába hétszázan is befértek egyszerre.Sajnos 1950-ben megszakadt ez a hagyomány, de néhány évtizeddel később 1999-ben úgy gondolták a szarvasiak,hogy újra életre keltik a színházat.2000 januárjában alakult meg, a „régi-új” színház mely sajátos helyzetéből adódóan felismerte, hogy hagyományai révén számos színházi tradíció metszéspontjában áll. Így rátaláltunk saját egyedi utunkra,és 2004-től fölkaroltuk a szlovák nemzetiségi színjátszást. A Cervinus Teátrum immár egy olyan átfogó színházi rendszert jelenít meg, mely figyelembe veszi úgy a nemzetiségi színjátszást,mint városunk és közvetlen környezetének kulturális és színházi igényeit is.

Bátran állíthatjuk,hogy az ősbemutatók színháza vagyunk. Az elmúlt években, a szarvasi nemzetiségi színház olyan Magyarországon eddig nem játszott darabokat vitt színre, mint: a Temetőkönyv, Napfoltok, Keringő a padláson, Hazárd keringő, Az angyal – avagy az igazság, a Rumcájsz című mesejáték, Zsofka néni meséi, Kubo, a falu bolondja, Barátunk René, Drótos Jankó, Zsötem, Rút kiskacsa, A mi szinpadocskánk, vagy akár a Tessedik és a Csodaszarvas című musical, mely ősbemutatóként a Szarvasi Vízi Színház színpadán volt először látható. És nem utolsó sorban a Holle anyó című saját musicalünk, mely két hét különbséggel szlovák nyelven is bemutatásra került.

A közönség visszajelzésein túl egyre jelentősebb szakmai sikereket érünk el, így 2008 februárjában elnyertük Daniela Kapitanova: Temetőkönyv című darabjával az ARCUSFEST Nemzetiségi Színházi Találkozó fődíját és a legjobb díszlet-, és jelmezterv díját is, majd 2009. márciusában Tolnai Ottó: Bayer-aszpirin című darabját,a legjobb rendezés díjával jutalmazták.2012-ben pedig az a megtiszteltetés ért minket,hogy Ivan Holub: Az Angyal című vígjátékával meghívást kaptunk a Pécsi Országos Színházi Találkozóra. Majd 2014-ben újabb meghívást kaptunk Meskó Zsolt: Szerelmem Sárdy című előadásunkkal a POSZT-ra. 2015-ben a Csodaszarvas című musicalünk elnyerte az V. Magyar Teátrumi Nyár fesztiválon Szarvas Város Nagydíját valamint Maróti Attila a legjobb mellékszereplő díját Bese (Csodaszarvas) szerep megformálásáért. A Valahol Európában musicalünkkel elnyertük számos szakmai díj mellett az évad legjobb zenés előadásának díját Varga Viktor rendezésében. 2019-ben a Macska a forró bádogtetőn előadásunk elnyerte az évad legjobb előadása díját, Dósa Zsuzsa rendezésében. Hatalmas mérföldkőnek számít a színház életében, hogy 2020-ban a Szigorúan tilos című előadásunkból tévéjáték készült, színházunk a szlovák Peter Karvaš abszurdját 2017 óta töretlen sikerrel játssza.

Nyári színházi programjainknak a tulajdonunkat képező, 2011-ben üzembe helyezett, 1 100 férőhelyes Vízi Színház ad helyet, a hagyományosan tíz napos Cervinus Fesztivál keretében. Vízi Színházunk nem ismeretlen a színházi szakma számára, hiszen a Magyar Teátrum Művészeti Nonprofit Kft. üzemeltetésében minden év júniusától augusztusáig számos színház és művész mutatkozik itt be.

Az Önök segítségével és közreműködésével mind több helyszínen szeretnénk bemutatkozni, olyan színházként mely a közönség igényeit figyelembe véve minőségi előadásokat kínál. Őszintén hisszük, hogy ez évi kínálatunkban ki-ki megtalálja „saját színházi számításait”. Az Önökkel való találkozás reményében, kívánunk kellemes böngészést.

Jelentősebb előadások

Temetés
Bűvös tojás
Janko Drotár
Szigorúan tilos!
Holle anyó
Aktuális műsor

Sajtóválogatás

Az ablakon kinézni szigorúan tilos!
Newjság, 2017. március

Cervinus Teátrum: sodró évad, sikeres előadásokkal
hír6.hu, 2017. január

Joyful Díjat kapott Szemerédi Bernadett, a Cervinus Teátrum színésznője
Newjság, 2017. március

Passiójátéktól a Naphívogatóig
Napút – 2005/3

Vissza
"A színház mindenekelőtt az élet. Ez az elengedhetetlen kiindulási pont, és igazából csak az érdekelhet bennünket, ami az élet része, a szó lehető legtágabb értelmében. A színház az élet. Ugyanakkor nem mondhatjuk azt, hogy nincs különbség az élet és a színház között."