Artashat Örmény Nemzetiségi Színház

Artashat Örmény Nemzetiségi Színház Kulturális Egyesület
Székhely: 8500 Pápa, Dózsa György utca 61.
Email: artashatszinhaz@gmail.com
Telefon: +36 70 617 7679
facebook.com/artashatszinhaz
TÓTH G.-KELLER LINDA | igazgató

A színház története

Különleges keleti világú örmény színjátszás, örmény kultúra, hagyományok, dallamok, gondolatok – nem csupán örményeknek.

Olyan professzionális színházat álmodtunk, ami magába foglalja az örmény kultúrát, az örmény zenét, az örmény írókat, darabjaikat, a Magyarországon élő, örmény származású, illetve az itt vendégeskedő művészeket is. Színes palettát nyújtunk minden színházi évadban, mely kizárólag örmény vonatkozású. Törekvésünkben nagy segítség számunkra a termékeny örmény irodalom. Előadásainkban törekszünk a kétnyelvűségre, valamint a feliratozásra. Olyan különleges keleti világú színházat hoztunk létre, amely az itteni európai emberek számára ez idáig ismeretlen volt.

Alapvető célunk a magyarországi örmények önkéntes szerveződéseként az örmény nemzetiségű állampolgárok hagyományainak, kulturális örökségének megőrzése és ezek továbbadása leszármazóik felé, így erősítve meg kötelékeiket és az önálló kulturális tevékenységeik kialakulását.

A nemzetiségi vonatkozáson túl színházunk színes repertoárjához az is hozzátartozik, hogy társulatunk Magyarországon született, tanult és végzett színészekből áll, így a magyarországi színjátszás mesterei. Ezért multikulturális vonatkozásuk megkérdőjelezhetetlen. A magyarországi színjátszás éppúgy jelen van életükben, mint az örmény nemzetiségi vonal képviselete. Társulatunk több alkalommal kapott felkérést olyan előadásokra, melyek nem kötődnek a nemzetiségi kultúrához, de igen népszerűek a színházba járó közönség körében. Ezek a meghívások ajtót nyitottak olyan darabok, előadások, estek színpadra állítására, melyet a megrendelő talált, álmodott meg! Ennek példája a Karinthy előadásunk, a Kabaré és a Nemzetiségi Társulattal kooprodukciós darabjaink.

Színházi bemutatóinkon túl különféle kulturális rendezvényeket, megemlékezéseket, irodalmi esteket, táncházakat, gasztronómiai esteket tartunk.

Célunk még, hogy a közönség megelégedését fokozzuk, igyekszünk a jelenlegi nézőinket megtartani és újakat szerezni. Mivel utazó színház vagyunk, ezért fontosnak érezzük a jó kapcsolatok kialakítását a különböző helyszínekkel, számítva arra, hogy rendszeres előadóművészei lehetünk a kulturális eseményeik sorában. Szeretnénk megmutatni magunkat országszerte, bemutatni az örmény kultúrát, megismertetni és megkedveltetni a közönséggel nemzetiségünket, és emellett a középpontba helyezni a profi utazó magyar színjátszást is.

Összefogásunkkal példát szeretnénk mutatni gyermeknek, felnőttnek, fiatalnak, idősnek, kisebbségnek, nemzetiségnek egyaránt. Fiatalok vagyunk, tettre készek, tele energiával és megvalósítandó álmokkal!

Szeretnénk megmutatni magunkat országszerte, bemutatni az örmény kultúrát, megismertetni és megkedveltetni a közönséggel nemzetiségünket, emellett a középpontba helyezni a profi utazó magyar színjátszást is.

Ehhez keresünk támogatókat, partnereket, segítséget, hogy megvalósulhasson ma Magyarországon egy új szemléletmód és összetartás.

Köszönjük a támogatásukat, a részvételüket, a sok tapsot és a kultúránk, színjtékaink, színházunk  iránti érdeklődésüket!

Tóth G.-Keller Linda
igazgató

Jelentősebb előadások

Mese a Csodálatos kertről
Genocídium
AJAKRÚZS N°4
LEVESBEN
OTT/HON
Aktuális műsor

Sajtóválogatás

Milyen ma Magyarországon nemzetiségi nőnek lenni?
NŐK LAPJA – 2018. május

Vissza
"A színház mindenekelőtt az élet. Ez az elengedhetetlen kiindulási pont, és igazából csak az érdekelhet bennünket, ami az élet része, a szó lehető legtágabb értelmében. A színház az élet. Ugyanakkor nem mondhatjuk azt, hogy nincs különbség az élet és a színház között."