Elismerésben részesült Gyorgyev Bránimír

Átadták a színházi háttér- és kiszolgálószakmák művelőit elismerő Magyar Teátrum Díjakat hétfőn este a Budapesti Operettszínházban. Idén 13. alkalommal rendezték meg az ünnepi gálát, melyek keretében eddig összesen 96 díj került kiosztásra, az idei 9 díjazottal ez a szám 105-re emelkedett. A 2010-ben alapított Magyar Teátrum Díjra jelöléshez két, állami díjjal elismert színművésznek és a jelölő színház igazgatójának együttes javaslata szükséges – áll a Magyar Teátrum Díjátadó Gála sajtóközleményében. Nemzetiségi különdíjban részesült Gyorgyev Bránimír, a Magyarországi Szerb Színház művészeti titkára.

A díjazottak az elismerő kitüntetéseket a jelölő anyaszínházak igazgatóitól, a Magyar Teátrumi Társaság elnökségi tagjaitól és a gálaestet támogató szervezetek képviselőitől vehették át.

A Magyar Teátrum Díj alapítója és ötletgazdája, Fekete Péter a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ igazgatója kiemelte: „karácsonyhoz közeledve jó egy kicsit megállni, hátra nézni és megköszönni sikereinket a mögöttünk állóknak, akik mindennapi munkája nélkül a színházi előadások nem születhetnének meg.

A legnagyobb színházi érdekképviseleti szervezet, a Magyar Teátrumi Társaság több, mint egy évtizede alapította a színházi háttérszakmák képviselőit elismerő Magyar Teátrum Díjat. Ezt az elismerést minden évben azok kapják, akik láthatatlanul, a rivaldafény mögött dolgoznak a sikeres színpadi produkciókat működtető gépezetben.

2022. december 19-én, a Budapesti Operettszínházban Gyorgyev Bránimír kapta a Nemzetiségi Különdíjat, aki a Magyarországi Szerb Színház művészeti titkáraként érdemelte ki az elismerést. Bránimírt Mikó István és Benkő Péter színművészek, valamint a Magyarországi Szerb Színház igazgatója, Rusz Milán ajánlotta a díjra.

"A színház mindenekelőtt az élet. Ez az elengedhetetlen kiindulási pont, és igazából csak az érdekelhet bennünket, ami az élet része, a szó lehető legtágabb értelmében. A színház az élet. Ugyanakkor nem mondhatjuk azt, hogy nincs különbség az élet és a színház között."