Trojan Tünde

Édesapja révén lengyel származású. Egyetemi tanulmányait a krakkói Jagelló egyetemen végezte, itt szerzett diplomát színház szakon. Már az egyetemi évek alatt játszott előadásokban, így például Małgorzata Dziewulska lengyel
rendezővel is dolgozott, aki Jerzy Grotowski színésze és munkatársa volt. 1991-től folyamatosan hoz létre önálló esteket, előadásokat, ahol a lengyel irodalmat népszerűsíti. Estjeinek anyagát saját maga válogatja és szerkeszti. Főként a XX. századi és a kortárs irodalom alkotásai érdeklik. 2014-től dolgozik együtt Szilasi Alex Liszt-díjas zongoraművésszel, akivel a Lengyel Szalon rendezvényein működik együtt, az Óbudai Társaskörben. Az elmúlt években gyerekcsoportokkal is dolgozott. A Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnázium tanulóival és a Lengyel Nagykövetség mellett működő Lengyel Iskolai Konzultációs Pont diákjaival is hoztak létre előadásokat, workshopokat. A gyerekekkel való munkát kiemelkedően fontosnak tartja. 2015-től a Gergely László rendező által alapított Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulatának alapító tagja-dramaturg és színész. A társulatot 2017-től vezeti. 2016-ban megkapta a Magyarországi Lengyelekért-díjat, 2019-ben pedig Pro Cultura Minoritatum Hungarie-díjas lett.

Vissza
"A színház mindenekelőtt az élet. Ez az elengedhetetlen kiindulási pont, és igazából csak az érdekelhet bennünket, ami az élet része, a szó lehető legtágabb értelmében. A színház az élet. Ugyanakkor nem mondhatjuk azt, hogy nincs különbség az élet és a színház között."