Onodi Daniela

Onodi Daniela szlovák-cseh-magyar családban született Pozsonyban. A pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskolán (VŠMU) végzett Film- és TV dramaturgia és forgatókönyvírás szakon. Amint elkezdett együttműködni a pozsonyi TV-vel és rádióval, a sors Budapestre repítette, ahol 1987-ben nemzetiségi területre lépett. Először, mint kulturális szakreferens a Magyarországi Szlovákok Szövetségénél tevékenykedett, 1997-től az általa alapított, 2003-tól az Országos Szlovák Önkormányzat intézményeként működő Vertigo Szlovák Színház dramaturgja, majd igazgatója. Nyelvi lektorként, fordítóként és riporterként is tevékenykedett
különböző médiumoknál (TV, rádió, szakmai kiadványok és sajtó). A főtevékenysége viszont a színházi terület, amelyen belül fő célja a szlovákiai drámairodalom, elsősorban Magyarországon való népszerűsítése, valamint a magyarországi szlovák fiatalok színházi nevelése.

Onodi Daniela a Pro Cultura Minoritatum Hungariae, valamint a Dél-alföldi szlovákok által
megalapított Pro Cultura Slovaca díjak birtokosa.

Vissza
"A színház mindenekelőtt az élet. Ez az elengedhetetlen kiindulási pont, és igazából csak az érdekelhet bennünket, ami az élet része, a szó lehető legtágabb értelmében. A színház az élet. Ugyanakkor nem mondhatjuk azt, hogy nincs különbség az élet és a színház között."