C. Nagy István

2014-ben C. Nagy István, a színház főrendezője megkapta a bolgár Kulturális Minisztérium rangos elismerését, az Arany Évszázad díjat – Nagy Simeon pecsétjét, amelyet Petar Sztojanovics kulturális miniszter személyesen adott át neki Budapesten.

C. Nagy István (rendező, drámaíró, koreográfus) 1956-ban született. A műszaki pályát hagyta el 1979-ben a színház kedvéért. Pantomimművészként, majd koreográfusként dolgozott a Dominó együttesben, és itt készítette első önálló rendezését is. Később tagja volt M. Kecskés András, Fodor Tamás és Jeles András társulatainak, tanított a szófiai és a budapesti színművészeti főiskolán, majd megalakította első önálló társulatát (Utolsó Vonal). Színpadi átiratait és önálló drámáit rendszerint megrendelésre, vagy saját célra készítette, de utóbbi két darabja kivétel ez alól (Iskolapélda, Határeset). Jelenleg a Malko Teatro alkotói közösségének egyik vezetője és házi szerzője, valamint szabadúszó rendező.

Vissza
"A színház mindenekelőtt az élet. Ez az elengedhetetlen kiindulási pont, és igazából csak az érdekelhet bennünket, ami az élet része, a szó lehető legtágabb értelmében. A színház az élet. Ugyanakkor nem mondhatjuk azt, hogy nincs különbség az élet és a színház között."