Benkő Géza (1969-2017)

Isten veled Géza!

Benkő Géza színházunk alapító tagja örökre lepihent-
A Holle anyó Márkója, a Csodaszarvas Ajandukja és számos szarvasi szlovák és magyar előadás szereplője, a közönség kedvence Benkő Géza örökre megpihent életének 48-dik évében.

​A Kiskövesden született Pozsonyban szerzett színész diplomát. A szlovákiai magyar színházak – Komáromi Jókai Színház, Kassai Thália Színház, Szevasz Színház- mellet évadokat játszott Győrben, Nagyszombatban (Trnava), a Békéscsabai Jókai Színházban, de másutt is szívesen látott vendég volt. A színházi fesztiválokon is többször díjazott művész, sajátos humorú önálló estjeivel is gyakran elvarázsolta a közönséget. Színházi elfoglaltságai mellett a televízió is fontos szerepet játszott életében, hiszen éveken át a Jóban Rosszban c. sorozat szereplője volt. Több mint 20 mozifilm és számos rövidfilm sikerét hozta el kiváló színészi alakításaival.

​“A színművész érzékletesen adta át mind a humoros, mind a fájdalmas érzelmeket…A közönség átélhette és átérezhette a felvidéki magyarság életét, érzéseit Benkő Géza kitűnő előadásában. Talán a sok fájdalom és keserűség egy részét, – ha humoros formában is élhettük át, – segít megérteni mit élhettek át azok a magyarok, akik ott maradtak.” /Newjság 2016, A nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd/

Benkő Géza nagy űrt hagyott maga után, színházunk hálával és szeretettel búcsúzik tőle.

Cervinus Teátrum, Szarvas

Zbohom Gejza!

Slovenský a maďarský divadelný svet obletela v nedeľu 19. novembra tragická správa. Vo veku 48 rokov zomrel, s najväčšou pravdepodobnosťou na infarkt, herec Gejza Benkő. Tragédia sa stala priamo počas skúšky novej inscenácie v divadle Külhoni Magyar Nemzeti Színház v maďarskom meste Szerencs.

Gejza Benkő sa narodil 28. októbra 1969 v Kráľovskom Chlmci. Po absolvovaní VŠMU V Bratislave pôsobil v Jókaiho divadle Komárne a košickej Thálii, neskôr na voľnej nohe hosťoval v divadlách v Maďarsku aj na Slovensku. Známy bol aj vďaka postavám vo filmoch ako Krajinka či Pokoj v duši a v posledných rokoch aj vďaka účinkovaniu v televíznych seriáloch Za sklom, Divoké kone či Mesto tieňov.

Vissza
"A színház mindenekelőtt az élet. Ez az elengedhetetlen kiindulási pont, és igazából csak az érdekelhet bennünket, ami az élet része, a szó lehető legtágabb értelmében. A színház az élet. Ugyanakkor nem mondhatjuk azt, hogy nincs különbség az élet és a színház között."