Színházak

Bolgárok

Színházak

MALKO TEATRO Művészeti vezető: Gabriella Hadzsikosztova A Malko Teatro 1996-ban jött létre Hadzsikosztova Gabriella és C. Nagy István kezdeményezésére és vezetésével. Alternatív kisebbségi színház, mert egyesíti magában az alternatív gondolkodásmódot és megoldásokat, valamint a kisebbségi színház jegyeit, nem csak nyelvében, de a kultúrához való viszonyában is.
Tovább

Görögök

Színházak

NEANIKI SZKINI Művészeti vezető: Caruha Vangelio E színházi formáció társulata a görög iskola diákjaiból, tanáraiból és a közösség rendezvényein önzetlenül fellépő magyarországi hivatásos görög színészekből áll. Az országos görög önkormányzat támogatásával 2004-ben a „Milyen napra esik?” című darabbal mutatkozott be, amely a mai ember és a nemzeti ünnepek kapcsolatáról szólt.
Tovább


Horvátok

Színházak

PÉCSI HORVÁT SZÍNHÁZ Igazgató: Vidákovics Szláven A Pécsi Horvát Színház az egykori Pécsi Nyári Színház és a Pécsi Kisszínház tagozataként 992-ben mutatkozott be ünnepélyes keretek között Budapesten a Várszínházban A. Karagić: „Rastatkinja” (Az elvált asszony) című népszínművével. Szerény költségvetésből azóta évi 2-3 bemutató készül. A színház tervei között szerepel egy 5-6 fős állandó társulat létrehozása és az utánpótlás nevelése.

HOŠIG HORVÁT IRODALMI ÉS TÁNCSZÍNHÁZ 

A budapesti Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium (horvát rövidítéssel: HOŠIG) színházi társulatának története 2011-re nyúlik vissza. Az önállóvá válásának 20. évfordulóját 2013-ban ünneplő iskola minden évben megrendezi legnagyobb szabású rendezvénysorozatát, a Horvát Kultúra Hetét, amely a horvát nemzetiségi közösség jeles kulturális eseményévé vált. Az eseménysorozat ismeretterjesztő, közéleti és kulturális-művészeti, tehetség felfedező tematika köré szerveződik. A program állandó elemei közé tartozik a magyarországi horvát régiók történelmének, néprajzának, hitéletének, hagyományainak bemutatása is. 2011-ben – alkalmi diák színjátszókkal – így került színre a Bunyevác-Sokác Est, amely a magyarországi horvátság történelmének döntő epizódjait, legjelesebb irodalmi és egyházi személyiségeit dramatizált előadásban mutatta be, felvonultatva a népélet zenés-táncos hagyományait, ünnepi szokásait is.

Tovább

Lengyelek

Színházak

DOM OTWARTY SZÍNJÁTSZÓ CSOPORT Művészeti vezető: Asztalos András A Dom Otwarty Színjátszó Csoport 1997 tavaszán alakult Budapesten. A társulatnak évenként legalább egy bemutatója van, illetve rész vesz alkalmi fellépéseken is. Célközössége alapvetően a magyarországi lengyel kisebbség és a lengyel kultúra iránt érdeklődő színházkedvelő magyarok

Tovább


Németek

Színházak

DEUTSCHE BÜHNE UNGARN
DEUTSCHES THEATER BUDAPEST
PATHÁLIA
„KULTURÁLIS OFFENZÍVA”
Tovább

Romák

Színházak

CINKA PANNA CIGÁNY SZÍNHÁZ
ROMANO TEATRO
HÓKIRÁLYNŐ MESESZÍNPAD
KARAVÁN SZÍNHÁZ ÉS MŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY
Tovább


Románok

Színházak

TEATRUL VIS
ROMÁN AMATŐR SZÍNJÁTSZÓ KÖR

Tovább

Örmények

Színházak

ÖRMÉNY KULTURÁLIS ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT Igazgató: Avanasian Alex Az 1990. évi népszámlálás során 37 fő vallotta magát örmény anyanyelvűnek. Az Armenia Népe Kulturális Egyesület 3,5 ezerre, az 1995-ben létrejött Országos Örmény Önkormányzat viszont 10 ezer főre becsüli az örmény származásúak számát Magyarországon.
Tovább


Szerbek

Színházak

Magyarországi Szerb Színház (Srpsko pozoriste u Madjarskoj) Ügyvezető igazgató: Rusz Milán. Tizenhét éve működik folyamatosan a társulat. Célja, hogy magas színvonalú, professzionális előadásokat játsszon szerb nyelven, és elvigye mindenhová, ahol igénylik a színházat és az anyanyelvén megszólaló színészt. A színház jelentős részt vállal a magyarországi szerb nemzetiségek nyelvének és identitásának megőrzésében.

Tovább

Szlovákok

Színházak

CERVINUS TEÁTRUM
VERTIGO SZLOVÁK SZÍNHÁZ
Tovább


Szlovének

Színházak

Vidám Barátok Szlovén Színjátszó Csoport (Gledališka Skupina Veseli Pajdaši Števanovci), Művészeti vezető: Kovács László. A „vidám” szó hűen tükrözi a művek tartalmát (komédiák) és a csoport hangulatát, összetartását. A társulat megalakulásának és tevékenységének célja, hogy megőrizze a falusi színjátszás hagyományát.

Tovább

Ukránok

Színházak

ELSŐ MAGYARORSZÁGI UKRÁN SZÍNHÁZ Menedzser: Kormányos István Első Magyarországi Ukrán Színház 2003 márciusában alakult meg Budapesten. A színház adminisztratív és művészeti vetetője, egyben rendezője Kormányos Alexandra színművész. A társulatnak 3 hivatásos színész és több zenész és amatőr színész tagja van. A színház megalakulása óta 7 zenés-irodalmi esttel, 6 színházi előadással lépett a közönség elé.

Tovább