Mom Kulturális Központ: CIGÁNYKERÉK – ROMA ÉRTÉKEK FESZTIVÁL

Szabó Lőrinc terem

2013.04.06., szombat

12.00-13.00 KARAVÁN SZÍNHÁZ: BANYAMESÉK
Három mese interaktív, élőzenés, bábos feldolgozása gyermekek számára

Színház Terem

2013.04.06., szombat

13.30-15.00 KARAVÁN SZÍNHÁZ: A SHOW FOLYTATÓDIK
Interaktív színi előadás a Karaván Művészeti Alapítvány előadásában, csak 14 éven felülieknek

Egy 18 éves roma fiatalember viszontagságos bukdácsolása Budapesten

A Karaván Művészeti Alapítvány régi törekvése, hogy az előadásaiban megnyilvánuló társadalmi mondanivalót mint potenciált fokozottan érvényesítse. A show folytatódikban újszerű, figyelemfelkeltő, a nézőket aktivizáló eszközökhöz nyúltak. Természetesen arra voltak kíváncsiak, milyen hatást vált ki az előadás a nézőkben. Az előadásokat ezért moderált beszélgetések követik a nézők és az alkotók között.

Az előadásban azt nézhetjük végig, hogy egy 18 éves roma fiú a nevelőotthon kapuján kilépve némi pénzzel a zsebében és nagy reményekkel a szívében hogyan próbál érvényesülni a nagyvárosban. A keret egy show, amelyben a fiú a játékos, a főhős. A feladatok az élet mindennapi helyzetei: lakáskeresés, munkakeresés, munkahely, iskola, együttélés a szomszédokkal, vásárlás, utazás, szerelem… A tét az ő élete. Ha elbukik, megy a süllyesztőbe. De nyerhet is: ha a nehéz helyzetekben jól dönt, sikeres, boldog ember lehet. A feladatokat a játékmester irányítja. A fiú az új és új feladatok során gyakran nehéz döntési helyzetbe kerül. Ilyenkor a közönség véleményével segítheti játékosunkat, hogy helyes döntéseket hozzon. Ám rá kell döbbennünk, hogy romaként sokkal nehezebb érvényesülni, mint azt gondolnánk.

Az előadás groteszk, szórakoztató és izgalmas. Mégis a csupasz valóságot látjuk. A roma néző katarzist él át, mert ráismer saját életére, a nem roma néző meg azt kérdezi: lehetséges, hogy a roma fiatalok ennyire esélytelenek? A show-ban hivatásos és amatőr, roma és nem roma színészek játszanak, nem egy jelenetben épp roma színész játszik nem romát. Az alkotók célja az elgondolkodtatás, a párbeszéd generálása, a sztereotípiák megkérdőjelezése, a néző gondolkodásának rebootolása, ezért az előadás tele van újszerű és meghökkentő elemekkel.

A Karaván azt reméli, hogy az előadás társadalmi üzenete a Szerencsés Találkozások projekt keretében 2012-ben még hatékonyabban érvényesül.

Az előadás Kardos Péter és Nyári Gábor Cigánylabirintus című könyve ötletének felhasználásával készült.

Írta és rendezte: Nyári Oszkár

Zene: Karaván Familia

Hangeffektek: Fekete János „Jammal”

Vizuális effektek: Kehi Richárd, Nagy Zoltán

Színészek: Horváth Gyula, Horváth Kristóf, Csányi Dávid, Dobos Juci,

Feuer Yvette, Serf Egyed, Jászberényi Gábor, Rácz Panni, Szegedi Tamás, Takács Géza, Kántor Anita, Mózes Balázs, Márton Eszter, Varga Klára

A program ingyenes!


0