„ A Kultúra Összeköt”- Romano Teatro

A Romano Teatro Kulturális Egyesület tisztelettel meghívja Önt/Önöket,

„ A Kultúra Összeköt”

című rendezvény sorozatára.


Egy héten át tartó rendezvény sorozatunk a roma kultúra szépségére, és sokszínűségére hívja fel a figyelmet. Célunk, közelebb hozni egymáshoz a roma és nemroma embereket a kultúra erejével.

 

Fontosnak tartjuk, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet:

„A kultúra összeköt.”

Rendezvényeink:

  • Roma Kultúra Világnapja. 2012. április 8. 14 óra.

Helyszíne: Mindszenti Templom Millenáris terem.

1971. április 8-án ült össze az I. Roma Világkongresszus. A különböző cigány népcsoportokat képviselő jelenlévők elhatározták, hogy a jövőben folyamatosan együttműködnek, és a nemzetközi közéletben közösen lépnek fel. Döntés született a cigányság nemzeti jelképeiről: elfogadták a zászlót, a himnuszt és az Opre Roma! – „Fel, cigányok!” – jelmondatot.

  • Magyar Költészet Napja. 2012. április 11. 10. óra

Helyszíne: II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár.

A magyar költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon. Ez a nap kettős ünnep számunkra cigányoknak, hiszen ezen a napon született a Lakatos Menyhért – József Attila-díjas – cigányszármazású jeles írónk-költőnk. Ezen alkalomból neves költőinkről-íróinkról is megemlékezünk egyben, s felhívjuk a figyelmet a szépirodalmunk kiválóságaira.

  • Roma Színészek Világnapja. 2012. április 16. 16 óra

Helyszíne: Miskolc, Szinva terasz.

A II. Roma Világkongresszus Charlie Chaplin születésnapját, Április 16-át, a roma színészek világnapjává nyilvánította – mivel anyai ágon Chaplin roma származású. Minden évben ezen a napon megemlékezünk, és tisztelettel adózunk jeles színművészeink munkásságáról egy kulturális rendezvény, színházi előadás keretében.

Csemer Géza roma származású író, forgatókönyvíró, színházi rendező emlékének is ajánljuk ezt a napot, aki ez év januárjában hunyt el.

 

0