VIII. Arcusfest

VIII. Arcusfest
Kedves Barátaink!
Köszöntjük Önöket a jövő városában, Szarvason. Megtisztelő számunkra, hogy a Dél-Alföld gyöngyszemét jelentő településünk, a természet és emberkéz alkotta páratlan miliőben adhat otthont 2010. november 12-14. között a VIII. ARCUSFEST Nemzetiségi Színházi Találkozónak.
Annál is inkább, mert Szarvas évszázadok óta a várost újjá alapító felvidéki, tót eleink 1722-es  letelepedése óta a nemzetiségi béke szigetét  jelenti. A sajátos szarvasi kultúra arculatát megformáló Tessedik Sámuel, Benka Gyula, Vajda Péter, Zsilinszky Mihály, és nem utolsó sorba a gróf Bolza család munkásságuk során mindig szem előtt tartották, hogy itt élő népek és nemzetiségek együtt éltek és alkottak.
Kü lönös jelentőséggel bír, hogy városunk a történelmi országközépen, egyben a Kárpát-medence mértani középpontjában élhet e mostani színházi fesztivál megrendezésének nagyszerű lehetőségével. Így kínálva az ország egyetlen más pontjához sem hasonlítható módon színházművészeti  játszóteret a közös  történelmi bölcső  ringatta  térség népeinek. Nem kis büszkeségünkre nálunk már 1850 óta él az örök változás csodáját hordozó színház hagyománya.
A hétvégére mindannyiuknak jó munkát, sikeres játékot kívánok! Őszintén hiszem, hogy az ARCUSFEST Nemzetiségi Színházi Találkozó  csodája nem  csak három napig  tart. Szarvas mindenkit visszavár!
Babák Mihály
Szarvas város polgármestere
országgyűlési képviselő

A sajtótájékoztatón elhangzottak
Idén a korábbiakhoz képest szerényebb keretekkel és vidéki helyszínen, de megrendezik a VIII. ARCUSFEST Nemzetiségi Színházi Találkozót november 12-14. között. Tizenegy kisebbség társulatának tagjai adnak elő egy-egy jelenetet saját nyelvükön Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című munkájából.
A korábbi évek költségvetésének töredékéből, de idén is megrendezik az ARCUSFEST Nemzetiségi Színházi Találkozót 2010. november 12-14. között – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség (MNSZSZ).
Az állami szerepvállalás hiányában idén csaknem elmaradni látszott a fesztivál, amit eredetileg májusra terveztek. Pályázatok útján azonban sikerült forrást teremteni, ami szerényebb keretből, de finanszírozni tudja a kisebbségi színházak fellépti díját, utazási illetve szállásköltségeit.
A 13 regisztrált nemzetiségből 11 képviselteti magát az immár nyolcadik alkalommal létrejövő találkozón. A gyakorlatban 16 társulat tagjai jönnek össze három napra, hogy létrehozzanak és bemutassanak egy közös produkciót: egy-egy jelenetet adnak elő Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című munkájából.
Korábban minden színház önálló előadással készült a fesztiválra, amelyeket szakmai bizottság zsűrizett, a versenyszellem azonban most sem fog hiányozni. Díjat nem osztanak, de a közös előadás viszonyítási alapul szolgál majd önmaguk és egymás számára is.
Szerényebben, együtt!
A módosult feltételek helyszínváltozást is eredményeztek. Fővárosi színházak után most a szarvasi Cervinus Teátrum ad otthont az eseménysorozatnak, amelynek hossza három napra redukálódott, azonban így is számtalan kísérőrendezvénynek és szakmai fórumnak ad otthont.
A vidéki helyszín előnye továbbá, hogy koncentrált együttlétet tesz lehetővé, innen származik a fesztivál mottója: Együtt! Az ARCUSFEST résztvevőinek célja, hogy közös nyilatkozatban deklarálják a fesztivál jelentőségét, és erősítsék a hagyományteremtő szándékot.
A szervezők számos programmal készülnek, amely a helyi közönség szórakozását szolgálja. November 12-én délelőtt Szécsi Magda – Tóth János István A Tavasz tündér mosolya című gyerekdarabot mutatják be a Hókirálynő Meseszínpad előadásában, míg ugyanaznap este Ivan Holub Az angyal, avagy az igazság című szatirikus vígjátékot tűzi műsorra a Cervinus Teátrum. A fesztivál résztvevői emellett ingyenesen látogathatják a Tessedik Sámuel Múzeum Márton-napi programjait, valamint vehetik igénybe a Szarvasi Termálfürdő szolgáltatásait.
Kezdetek, alakulás
A Nemzetiségi Színházi Találkozót 1994-ben négy nemzetiség (horvát, német, roma és szerb) színházi műhelyeinek részvételével a Deutsche Bühne Ungarn akkori igazgatójaként Frigyesi András, és a Nemzeti Színház volt igazgatója, Ablonczy László közösen alapították. A második találkozóra 2002-ben került sor, immár nyolc nemzetiség 10 produkciójával és a Magyarországi Nemzetiségi és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány (MNEKK) aktív részvételével.
A legutóbbi, hetedik Magyarországi Nemzetiségi Színházi Találkozóra 2009. február 26. és március 6. között került sor a budapesti Thália Színházban és a Bábszínházban. A színháztalálkozón 18 nemzetiségi színházi műhely vett részt 18 előadással. Az előadások 10 nemzetiség nyelvén (bolgárul, görögül, horvátul, lengyelül, németül, románul, szerbül, szlovákul, szlovénül és ukránul) hangzottak el, amihez szinkrontolmácsolást, feliratozást vagy magyar nyelvű kísérőlapot biztosítottak a szervezők.
A színházi találkozó 2007-ben vette fel az ARCUS nevet, amelyet 2008-ban ARCUSFEST-re módosított. A latin „arcus” jelentése „szivárvány”, ami a találkozó sokszínűségére és a sokszínűségben megvalósuló egységre utal.
A rendezvény célja, hogy ösztönözze, támogassa és fejlessze a magyarországi nemzetiségek anyanyelvű színjátszását, elősegítse kapcsolataik építését: egymás között, a magyar színházi szakmával és nemzetközi téren is. Az ARCUSFEST egyben lehetőséget nyújt arra, hogy a nemzetiségi színjátszás a “saját” nemzetiségi közönségen túl a nagyobb nyilvánosság előtt is bemutatkozzon, elfogadottá váljon.

Program 2010.
November 12., péntek
11.00-12.30
Hókirálynő Meseszínpad
A Tavasztündér mosolya előadás
15.00-16.30
Érkezés, regisztráció – Művelődési Központ/Cervinus Teátrum
Szállás elfoglalása – Cervus Hostel
16.30-18.00
Megnyitó megbeszélés – előcsarnok vagy Fesztivál Klub
18.00-19.00
Vacsora (hideg) – Fesztivál Klub
19.00-22.00
Megnyitó előadás:
Ivan Holub: Az angyal, avagy az Igazság
A Cervinus Teátrum előadásában
22 .00 –
Buli (Három Generáció) – Fesztivál Klub
November 13., szombat
8.00-9.30
Reggeli – Fesztivál Klub
10.00-11.00
Közös fotózás – Kárpát-medence mértani középpontjában
11.00-13.00
Az esti előadás próbája – színházterem,
Tessedik- és Kamara-terem
13.00-14.00
Ebéd
14.00-17.00
Az esti előadás próbája – színházterem,
Tessedik- és Kamara-terem
19.00 –
Díszelőadás:
I. Stílusgyakorlatok
II. Gála műsor
21.30-0.00
Fogadás a Kamara-teremben
November 14., vasárnap
8.00-9.30
Reggeli – Fesztivál Klub
10.00-13.30
Szakmai fórum: beszélgetés, kiértékelés, együtt! (a Nemzetiségi Színházak Közös Nyilatkozata) – Színházterem
13.30-14.30
Ebéd

Beszámoló a VIII. Arcusfestről

Bolgár, cigány, görög, német, örmény, román, szlovák valamint szlovén nyelven és ugyanennyi előadásmódban élvezhette a közönség Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című munkájának egyes jeleneteit november 13-án este az ARCUSFEST díszelőadásán. A Nemzetségi Színházi Találkozó gáláján egy-egy előadással fellépett továbbá a Szerb Színház és az Első Magyarországi Ukrán Színház.
Idén a korábbiakhoz képest szerényebb keretek között és vidéki helyszínen, de mégis sikerült megrendezni a fesztivált, amelynek védnöke Dr. Latorcai Csaba, nemzetiségi és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár valamint Babák Mihály, Szarvas város polgármestere volt, szervezője pedig a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség.
Az állami szerepvállalás hiányában 2010-ben csaknem elmaradni látszott a fesztivál, amit eredetileg májusra terveztek. Pályázatok útján azonban sikerült forrást találni, ami szerényebb keretből, de finanszírozni tudta a kisebbségi színházak fellépti díját, utazási illetve szállásköltségeit. A 13 regisztrált nemzetiségből 11 képviseltette magát az immár nyolcadik alkalommal létrejövő találkozón.
Korábban minden színház önálló előadással készült a fesztiválra, amelyeket szakmai bizottság zsűrizett, a versenyszellem azonban most sem hiányozott. Díjat ez alkalommal nem osztottak, de a közös előadás viszonyítási alapul szolgált mind önmaguk, mind egymás számára is.
A módosult feltételek helyszínváltoztatást igényeltek. Fővárosi színházak után a szarvasi Cervinus Teátrum adott otthont az eseménysorozatnak, amelynek hossza három napra redukálódott, azonban így is számtalan kísérőrendezvénynek és szakmai fórumnak adott otthont. A közös munka és fellépés közelebb hozta egymáshoz a kisebbségi társulatokat, és további egyeztetésekre is alkalmat teremtett.
A vidéki helyszín előnye volt továbbá, hogy koncentrált együttlétet tesz lehetővé, innen származik a fesztivál mottója: Együtt! Az ARCUSFEST résztvevőinek célja volt, hogy közös nyilatkozatban deklarálják a fesztivál jelentőségét, és erősítsék a hagyományteremtő szándékot.
A szervezők számos programmal készültek, amely a helyi közönség szórakozását szolgálta. November 12-én délelőtt Szécsi Magda-Tóth János István A Tavasz tündér mosolya című gyerekdarabot mutatták be a Hókirálynő Meseszínpad előadásában, míg ugyanaznap este Ivan Holub Az angyal, avagy az igazság című szatirikus vígjátékot tűzte műsorra a Cervinus Teátrum. A fesztivál résztvevői ingyenesen látogathatták a Tessedik Sámuel Múzeum Márton-napi programjait, valamint vehették igénybe a Szarvasi Termálfürdő szolgáltatásait. Emellett pedig mindkét este élőzenés koncertet adott a Három generáció nevű együttes, akik saját stílusban adták elő a mindenki által kedvelt slágereket. A szarvasi Vajda Péter Művelődési Központban kialakított Fesztivál Klub három napon keresztül gyülekező- és pihenőhelyként szolgált a művészeknek és szervezőknek.
A közreműködők ezen kívül közös fotózáson vettek részt. Szarvason, a Körös partján áll a történelmi Magyarország helyét jelző malom, itt készült a VIII. ARCUSFEST csoportképe.
A találkozó második napja próbákkal telt. A színpadbejáráson a főszervezők minden társulattal egyeztették a technikai igényeket, majd létrehozták a műsorrendet. Miközben néhányan az utolsó simításokat végezték produkciójukon, mások egymás munkáját követték nyomon a színházteremben. Kivételes alkalom volt, hogy már az alkotás folyamatában láthatták egymás munkáját, míg a korábbi években csak alkalomszerűen nézték meg a másik nemzetiség előadását.
A november 13-ai díszelőadás azért tartogatott meglepetéseket. A 8 nyelven megszólalt Stílusgyakorlatok és két különálló jelenet után, a Romano Teatro miskolci társulata adta elő a Ne fordulj el! című, általuk írt számot. A dallal a szegénység és a diszkrimináció elleni küzdelmet szeretnék erősíteni.
Az előadást és gálaműsort közvetlen hangulatú fogadás követte, ahol spontán módon multikulturális táncház kerekedett, mikor az egyik szereplő harmonikáján a Kárpát-medence és környezet teljes népi zenei hagyományát dalról dalra felelevenítette. Együtt táncolt görög és szlovák, együtt énekelt szerb és ukrán.
A találkozó utolsó napján Gergely László, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség elnöke és Frigyesi András, az ARCUSFEST programigazgatója átadta az erre az alkalomra készített emléklapokat a társulatvezetőknek. Az ezt követő szakmai fórumon szóba került a színházi törvény módosítása, valamint a nemzetiségi színházak közös fellépésének fontossága…
0