Roma színházak

CINKA PANNA CIGÁNY SZÍNHÁZ

Művészeti vezető: Jónás Judit

A Cinka Panna Cigány Színház Alapítvány 1992-ben jött létre Érden, Jónás Judit vezetésével.

A helyi önkormányzat meg nem értése miatt munkájukat kénytelen-kelletlen vándor-társulatként – ősi cigányok módjára – kezdték meg. Duende Színház néven, a Roma Parlament fogadta be a Társulást (1995-2007), majd onnan is menniük kellett. Ettől fogva önálló jogi intézményként működik a Cinka Panna Színház, melynek új, befogadó otthona a Rajkó Művészegyüttes (Talentum) színházterme. Eddig bemutatott előadásaik (36 bemutató) mindenképp kötődnek a roma kultúrához akár témaválasztás, szerző, rendező, színészek, zenészek tekintetében. Repertoárjukban szerepel zenés mesejáték, sanzon-színmű, dráma, vígjáték, monodráma, ballada-versdráma, irodalmi estek. Részt vettek többek között a ”Athe sam”Fesztiválon, a Budapesti Cigány Fesztiválon, a Művészetek Völgyében, a POSZT off-on, a Zsámbéki- és az Esztergomi Nyári Játékokon… 1993-ban egyedüli társulatként képviselték a cigány etnikumot a Várszínházban megrendezett első Nemzetiségi Színházak Találkozóján.

ELÉRHETŐSÉG
Cinka Panna Cigány Színház Alapítvány
Jónás Judit alapító
1074 Budapest, Rákóczi út 78 ½
Jónás Judit: cinkapannaciganyszinhaz@index.hu
www.cinkapanna.hu

 

ROMANO TEATRO

Művészeti vezető: Szegedi Dezső

A társulat 2005 szeptemberében alakult Szegedi Dezső (Jászai Mari-díjas) színművész művészeti vezetésével. A társulatban helyet kapnak roma és nem roma fiatalok egyaránt. A színházi műhely célja, hogy a művészet segítségével közelebb hozza egymáshoz a fiatalokat. A társulat 2005-től játszott színpadi művei:

– Mitch Leigh – Joe Darion – Dale Wassermann: La Mancha Lovagja musical, mellyel 2006 májusában részt vett a mosonmagyaróvári nemzetközi színjátszó fesztiválon, ahol a legjobb női főszereplő és a legjobb színpadi kép díját is elhozta,
– Szegedi Dezső-Horváth Zsolt: Átok és szerelem, musical,
– Szegedi Dezső-Horváth Zsolt: Legendák leszármazottjai, musical,
– Borisz Vasziljev: Csendesek a hajnalok, dráma,
– Szegedi Dezső – Horváth Zsolt: Antigoné, musical,
– Szegedi Dezső – Horváth Zsolt: Kleopátra, musical.

ELÉRHETŐSÉG
Romano Teatro Kulturális Egyesület
Szegedi Dezső Béla elnök,
Horváth Zsolt
3529 Miskolc, Felsőruzsin krt. 4 fsz.5
Horváth Zsolt: romanoteatro@gmail.com
www. romanoteatro.hu

 

HÓKIRÁLYNŐ MESESZÍNPAD

Művészeti vezető: Páriné Szécsi Vilma

Hókirálynő Közhasznú Egyesület által működtetett Hókirálynő Meseszínpad 1989 óta működik utazó színházként. Gyermek- és ifjúsági darabokat játszunk. A társulat létszáma 12-22 fő, minden tagja szabadfoglalkozású profi színész. Az egyesület létszáma 52 fő. Zenés utazó repertoár színpad vagyunk, nagyszínházi díszlettel, jelmezzel, kellékkel, klasszikus színházi stílusban működünk. A műsoron lévő darabok száma 20. Budapesti központtal rendelkezünk, s bemutatóinkat is Budapesten tartjuk a Talentum Kulturális Fórum Székházában. Felléptünk már Szlovákiában, Bécsben, a romániai Erdélyben és a szerbiai Vajdaságban is. Szoros együttműködésben dolgozunk a Cigány Színházi Társulás Reneszánsz Roma Műhely Alapítvánnyal és az INTHOS nemzetközi szervezetével.

ELÉRHETŐSÉG
Hókirálynő Meseszínpad
Hókirálynő Közhasznú Egyesület
Pári Nagy Jánosné (Szécsi Vilma)
1054 Budapest, Báthori u.8 2/6
Fuzesi Klára: fuzesi.klara@chello.hu
www.hokiralyno.hu

 

KARAVÁN SZÍNHÁZ ÉS MŰVÉSZETI ALAPÍTVÁNY

Művészeti vezető: Nyári Oszkár

A Karaván Művészeti Alapítvány 2000-ben alakult Budapesten többek között azzal a céllal, hogy tehetséges fiatalokat, köztük roma és más hátrányos helyzetű fiatalokat kutasson fel, és számukra színészképző stúdiót működtessen, valamint színházat hozzon létre és működtessen.

Működésünkben a romák és nem romák közös tevékenysége nagy hangsúlyt kap. Olyan színház vagyunk, amely a hazai színházi kínálatban piacképes előadásokkal, tehetséggondozó programmal és művészeti projektekkel a cigány néphez kötődő társadalmi missziót valósít meg. Előadásaink, projektjeink fontos üzenete a nyilvánosság számára, hogy lehetségesek a szerencsés találkozások romák és nem romák között.

Tevékenységünk fókuszában az ifjúság színházi nevelése áll, mely magában foglalja a színészutánpótlás-képzést, valamint a gyerekek és fiatalok színházba bevonzását, értő közönséggé nevelését a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés elvének szem előtt tartásával. Produkcióink többsége gyermekeknek és fiataloknak szól. Eddig bemutatott produkcióink (2016):

Minden egér szereti a sajtot (2002)
A kisfiú meg az oroszlánok (2004)
Moha és Páfrány (2005)
A kis Mukk története (2006)
Sakko shimijako kamel o shajto (2007)
Anconai szerelmesek (2008)
Csodálatos vadállatok (2009)
A hétfejű tündér (2009)
Hétköznapi show – valahogy boldogulni (2010)
Mese a tűzpiros virágról (2010)
Banyamesék (2011)
A show folytatódik (2011)
Csongor és Tünde (2012)
Minden egér szereti a sajtot-báb (2013)
Egerek (2014)
Prah (2015)
A Négyszögletű Kerek Erdő (2015)
I’m online (2016)

ELÉRHETŐSÉG

Karaván Művészeti Alapítvány
1092 Budapest, Ráday u. 34. fszt. II.
tel: +36 30 867 3804, +36 1 611 0742, +36 30 799 2434
e-mail: karavanma@gmail.com
honlap: www.karavanma.hu
levelezési cím: 1465 Budapest Pf.: 1659
0