Német színházak

DEUTSCHE BÜHNE UNGARN

(Magyarországi Német Színház)

Igazgató: Frank Ildikó

A több mint 25 éve működő Magyarországi Német Színház alapvető feladatai közé tartozik a német nyelv ápolása, a magyarországi németek kulturális értékeinek megőrzése, valamint az egyetemes kultúra felmutatása. A jelenleg 7 tagú társulatban magyar és német színművészek dolgoznak együtt. A színház évente 5-6 bemutatóval, havonta 15-25 előadással várja nézőit. Számos hazai és külföldi vendégjátéknak köszönhetően a társulat eljutott Budapestre és Magyarország különböző pontjaira, valamint Romániába, Bulgáriába, Szlovákiába, Ausztriába és Németországba is.

ELÉRHETŐSÉG
Magyarországi Német Színház
(Deutches Bühne Ungarn)
Frank Ildikó igazgató
Móra Viktória művészeti titkár: info@dbu.hu
7100 Szekszárd, Garay tér 4.
Frank Ildikó: dbu@vnet.hu
www.dbu.hu

DEUTSCHES THEATER BUDAPEST

(Budapesti Német Színház)

Ügyvezető igazgató, rendező: Frigyesi András

Az 1998 márciusában megalakult színház a budapesti német nyelvű színjátszó-hagyományokra építve alakította ki repertoárját. Hazai és német nyelvterületi színházakkal rendszeresen együttműködik: itthon közel 70 vendégjátékot fogadott be a német nyelvterületről, és saját produkcióival több országban teljesített vendégjátékot. Az önálló épülettel és állandó társulattal nem rendelkező színházi vállalkozás máig több mint 220 estét játszott, húsznál több önálló produkciót mutatott be, az ARCUSFEST rendszeres és vezető szervezője. A színház igazgatójának munkáját korábban Ausztriában a Kulturális Szövetségi Minisztériumnak az alternatív színházak legjobb rendezőjének járó díjával, és Budapesten “a magyarországi német színjátszás magas színvonalra történő emeléséért” a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje kitüntetéssel ismerték el. A Deutsches Theater Budapest 2005-ben közreműködött Erkel Bánk bánjának németországi bemutatásában.

ELÉRHETŐSÉG
Deutches Theater Budapest
Frigyesi András intendáns,művészeti vezető
1074 Bp. Rákoczi út 62
András Frigyesi: andras.frigyesi@deutschestheater.hu, afrigyes@t-online.hu
www.deutschestheater.hu

PATHÁLIA

Művészeti vezető: Faragó Tímea drámapedagógus

PaThália a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium német nyelven játszó amatőr színtársulata. 2000-es alapítása óta évente 1-2, közismert színpadi szerzőktől származó, illetve a társulat tagjai által írt előadást állít színpadra. Az elmúlt 9 év alatt 13 bemutató közel 50 előadása valósult meg 6 országban, köztük rangos nemzetközi fesztiválokon. Az ARCUSFEST-en 2009-ben a harmadik alkalommal veszünk részt. A társulat két szekcióját – a junior és senior PaTháliát – drámapedagógusok vezetik. Számukra nyelvi, kulturális, pedagógiai és művészeti szempontok egyaránt fontosak, elkötelezett hívei a magyarországi német nyelvű közönség megtartásának és tudatos nevelésének.

ELÉRHETŐSÉG
PaThália
Friedrich Schiller Gimnázium
Dr. Guth Zoltán igazgató,
Faragó Tímea társulatvezető
2085 Pilisvörösvár, Szabadság út 21
PaThália: laientheater@pa-thalia.hu
Faragó Tímea: blackfeet@mailbox.hu, blackfeet@freemail.hu
www.schiller-gymnasium.hu/pathalia

„KULTURÁLIS OFFENZÍVA”

Művészeti vezető: Örkényi Fanni drámapedagógus

A „Kulturális Offenzíva” a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium színjátszó csoportja. A formáció 2002 óta létezik, vezetője Örkényi Fanni. A csoport igazán sikeresnek 2007 óta mondható: abban az évben mutatta be tehetséges diákja, Szabó Edit „Csak színház” című első színdarabját. Ezzel az előadással járt a csoport Pécsett, Újhartyánban, Mecseknádasdon és Temesváron is. A csoport 2008-as projektje Szabó Edit „Az örökség” című „fekete komédiája” volt. Ezzel az előadással nyerte el a Magyarországi Német Középiskolák Színjátszófesztiválján a zsűri komoly elismerését – és a szekszárdi Német Színház meghívását.

ELÉRHETŐSÉG
Kulturelle Offensive
Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium
Dr. Schaffer István igazgató, Örményi Fanni kult. nevelőtanár
1203 Budapest, Serény u.1

 

0