Bolgár Színház

MALKO TEATRO

Művészeti vezető: Gabriella Hadzsikosztova

A Malko Teatro 1996-ban jött létre, mint független bolgár nemzetiségi színházi társulat. Hadzsikosztova Gabriella és C. Nagy István miután évekig tanítottak a szófiai és a budapesti színművészeti egyetemen új színházat szerettek volna létrehozni, olyat ahol a saját kedvükre, a saját ízlésüknek és erkölcsi normáiknak megfelelően alkothatnak. Az elmúlt 17 évben 50 előadást hoztak létre, amelyekben 80 alkotót vontak be Bulgáriából és Magyarországról.

A Malko Teatro céltudatosan törekszik egy elfogadhatóbb színházi alternatíva létrehozására. Nyíltan, következetesen őrzi függetlenségét mind művészi, mind strukturális szempontból. Gátlástalanul csúszik át műfaji, nyelvi, formai határokon.

A Malko Teatro nyitott tér a művészetek közötti párbeszéd számára, messzire meghaladva Budapest határait. Előadásaiban ötvözi a tradíciót és az innovációt, az autentikus zenét, a jazzt és a kortárs táncot, a festőművészetet és az új médiát, létrehoz új formákat és műfajokat. Szinte kizárólag kortárs szerzők műveihez nyúl, ezek közül több kimondottan megrendelésére készült.

A Malko Teatro nézőpárti. Hazai és nemzetközi sikereit elsősorban a közönség szeretetének köszönheti, pedig soha nem tett sem ízlésben, sem minőségben engedményeket, de fontosnak tartja a nézővel való közvetlen párbeszédet. Szoros partneri viszonyt ápol Európa több színházával és fesztiváljával.

A Malko Teatro nagymértékben járul hozzá a magyarországi bolgárok identitástudatának erősítéséhez, kulturális örökségének megőrzéséhez és fejlesztéséhez, egy színház-szerető, magasabb kulturális igényű ifjúság kineveléséhez.

A Malko Teatro feladatának tarja a két ország közötti kulturális kapcsolatok életben tartását. Szoros kapcsolatokat ápol több anyaországi színházzal.

2010. október 23-án a Malko Teatro művészeti vezetője Hadzsikosztova Gabriella megkapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét.

ELÉRHETŐSÉG
Malko Teatro
Alternatív Művészeti Alapítvány
Hadzsikosztova Gabriella
elnök, ügyvezető
1154 Bp. Bezerédi Pál u.87
Hadzsikosztova Gabriella: bolgonk@bul.hu
Malko Teatero: andrea@bul.hu
www.malkoteatro.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0