NEMZETISÉGI GÁLAEST

NEMZETISÉGI GÁLAEST

Nemzetiségi Gálát tartottunk a kisebbségek napja alkalmából 2010. december 18-án a Millenáris Teátrumban. A Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség Egyesület által rendezett ünnepségen a műsor tematikusan az OTTHON, a kisebbségi együttélés témája körül fogalmazta meg, a színház sajátos nyelvén keresztül a hazai nemzeti és etnikai kisebbségek érzéseit. Az előadásban közreműködött a bolgár Malko Teatro, a Cinka Panna Cigány Színház, a Cigány Karaván Színház, a Pécsi Horvát Színház, a Magyarországi Német Színház, a Deutches Theater Budapest, a Budavári Örmény Kisebbségi Önkormányzat, a TRU Magyarországi Román Kulturális Közhasznú Társaság, a Magyarországi Szerb Színház, a szlovák Cervinus Teátrum Szarvas, a Vertigo Szlovák Színház és Zeusz a görög buzukiművész. Meghívott vendégként felléptek a Magyar Teátrumi Társaság Egyesületet képviselő művészek a Veszprémi Petőfi Színházból Szeles József és Halas Adelaida, köszöntve a színházi szakma részéről a hazai kisebbségeket.

A Nemzetiségi Gálán került először átadásra a 2010-ben alapított Magyar Teátrum Díj Nemzetiségi színházak különdíja, melyet Lamár János a Pécsi Horvát Színház hangosítója vehetett át Vasvári Csabától a Magyar teátrumi Társaság alelnökétől, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatójától, amit a másnapi békéscsabai gálán a közönség a Duna Televízió felvételéről tekinthetett meg.

Az est méltó ünneplése volt az aznap a Kisebbségekért Díj kiosztásának is. Az 1995-től évente átadott díjat a Sándor palotában idén Schmitt Pál köztársasági elnöktől Lázók Anikó jogász, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány irodavezetője, Michelisz József költő, német nemzetiségi pedagógus, Riba Etelka pedagógus, újságíró, az Országos Szlovák Önkormányzat alelnöke, Ruva Pál Sándor roma költő, író, újságíró vették át valamint díjazásban részesült a magyarországi kisebbségi oktatás keretében létrehozott modellértékű programjáért az Országos Lengyel Nyelvoktató Iskola.

 

0