MAGYARORSZÁGI NEMZETISÉGEK SZÍNHÁZI TÁRSULATA

 

A MAGYARORSZÁGI NEMZETISÉGEK SZÍNHÁZI TÁRSULATA a hazai nemzetiségi művészek összefogó kezdeményezése, mely egyedülálló ma Magyarországon és Európában is. Gergely László társulatalapító és rendező egy olyan multikulturális, interetnikus nemzetiségi társulatot hozott létre, ahol a lengyel, a görög, a német, a szlovák, az örmény és a roma nemzetiség együttesen szerepel, és előadásaival teszi gazdagabbá nemzeti kultúránkat. Gergely László – aki sajnos már nem lehet vezetőnk, segítőnk – kulturális örökségét, a nemzetiségi kultúra megőrzését és értékteremtő munkáját folytatva mutatjuk be utolsó rendezését Remenyik Zsigmond minden kornak üzenetet hordozó alkotását a „Vén Európa” Hotel című darabot, amelyre

SZERETETTEL MEGHÍVJUK ÖNT!


IDŐPONT

2017. február 08. 19:00
_______________________________________________________________

 

HELYSZÍN

Bethlen Téri Színház  (1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.)

_______________________________________________________________


RENDEZŐ

… Gergely László

_____________________________________________________________

 

                                                           SZEREPOSZTÁS

 

Don Carlos Knöpfle: Álmosd Phaedra

Horst Bock, pénztáros: Zöldhegyi Sarolta
Eugenio, üzletvezető: Keller Linda
Helén: Pintér Gábor
Erna Liebig: Galda Levente
Anna: Kollátosz Fotiosz
Kesselstadt: Koncz Eszter
Albert: Trojan Tünde

 

                                                           KÖZREMŰKÖDIK
jelmez: Martini Yvette
díszlet: Csiki Csaba
mozgás: Gulyás Anna
dramaturg: Troján Tünde
PR: Marczinka Mátyás
fotó: Ruzsa István
technikus: Budai Géza, Galkó Janka

rendező munkatársa: Ravasz Balázs

 

 

„Vén Európa” Hotel Dél-Amerika egyik kikötővárosában áll. Rozoga épület, nem messze a kikötőtől. A hotel tulajdonosa, alkalmazottai és vendégei javarészt európaiak, hajótörött bevándoroltak. A tulajdonos Carlos Knöpfle, aki sem alkalmazottjaival, sem vendégeivel nem bánik túl jól. A különböző nemzetiséghez tartozó vendégek egy jobb jövő reményében vállalják a gyakran megalázó helyzetet, hiszen Carlos bármelyik pillanatban kidobhatja őket egy jobban fizető vendég kedvéért. A hotelben dolgozó alkalmazottak is kiszolgáltatottak és keserűségük nőttön-nő, ami végül szükségszerű tragédiához vezet.

Remenyik Zsigmond 1941-ben írt színdarabja a sebzett emberi lélekről szól, arról, mennyire érzékeny pontunk vélt vagy valós idegenségünk, hogyan vagyunk képesek megőrizni emberi méltóságunkat, illetve mi történik akkor, ha végképpen kicsúszik a lábunk alól a talaj. Ilyen helyzetben számíthatunk-e egymásra? Mit jelent szokásaink és gondolkodásunk sokszínűsége? Magyarországon, ahol 13 nemzetiség él egymás mellett, ezek a kérdések különösen izgalmasak. Remenyik drámája az embert mutatja be, vagyis minket, saját magunkat. És azt, mivé lehetünk, ha megszűnünk nyitottak és érzőek lenni – a másik iránt.

_______________________________________________________________

 

Kritika: http://magyarhirlap.hu/cikk/58464/Felujitottak_a_Ven_Europa_Hotelt

0