Megtartotta tisztújító közgyűlését a Nemzetiségi Színházi Szövetség

Sajtóközlemény

Megtartotta tisztújító közgyűlését a Nemzetiségi Színházi Szövetség

2013. június 27-én a Magyarországi Szerb Színház épületében tartotta tisztújító közgyűlését a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség, mely 2013. június 30-án volt 3 éves.

A Szövetség 2010-ben azzal a céllal jött létre, hogy a magyarországi nemzetiségi színjátszás egyre gazdagabb sokszínűségére alapozva megmutassa a nemzetiségi színjátszás szépségét és összehangoltan léphessen fel érdekeik és céljaik megvalósításáért.

Az elmúlt évek során az egyesület két ízben rendezte meg a Nemzetiségi Színházak Találkozóját, mely lehetőséget biztosít a nemzetiségi színházak bemutatkozására. Ez a fajta seregszemle kiválóan alkalmas az együttgondolkodásra, a szakmai kapcsolatok építésére. A tervek szerint az idei Jelen/Lét fesztivál 2013. október 8. és 13. között kerül megrendezésre a Magyarországi Szerb Színházban.

Immár második alkalommal vett részt a Szövetség a Pécsi Országos Színházi Találkozón, ahol az off program keretén belül a Pécsi Nemzeti Színházban a Malko Teatro és a Vertigo Szlovák Színház mutatkozhatott be. A Szövetség nevéhez további rendezvények kötődnek: 2010-ben Nemzetiségi Gálaestet rendezett a Millenárison, 2011-ben elindította a Határon innen és túl sorozatot a Merlin Színházban, mely egy évadot élt meg.

Idén már negyedik alkalommal kerül kiosztásra a Magyar Teátrum Díj Nemzetiségi különdíja, mellyel évről évre sikerül kifejezni a nemzetiségi háttérmunkások érdemeit.

A tisztújítás során a jelenleg 17 taggal rendelkező szervezet elnöke továbbra is Gergely László maradt. Az elnökhelyettesi pozíciót Vidákovics Szláven, a Pécsi Horvát Színház igazgatója kapta meg. További elnökségi tagok: Onodi Daniela (Vertigo Színház), Jónás Judit (Cinka Panna), Lásztity Péró.

A Nemzetiségi Színházi Szövetség kis lépésekkel halad előre. Hazánkban sokan nem ismerik a kisebbségi színjátszást és ennek köszönhetően kevés figyelmet kap. A szervezet jövőbeli célja az elkezdett tevékenység folytatása, megmutatni a magyarországi kisebbségi kultúra szépségét és értékeit, melyhez keresi a megfelelő budapesti játszóhelyet, ahol befogadó színházi formában helyet kapna minden magyarországi és határon túli kisebbség is.

0