Nemzetiségi Színházi Fórum

Nemzetiségi Színházi Fórumot tartanak a Nemzetiben

Nemzetiségi Színházi Fórumot tartanak a Nemzetiben

Nemzetiségi Színházi Fórumot tartanak a Nemzetiben

2014. április 10. csütörtök, 14:13

Első alkalommal tartják meg csütörtökön a Nemzetiségi Színházi Fórumot Budapesten azzal a céllal, hogy megvitassák a hazai kisebbségi színjátszás aktuális kérdéseit, problémáit.

Az, hogy a Nemzeti Színház ad otthont a fórumnak, azt jelzi, hogy a nemzetiségi színházak ügye a mi ügyünk – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila igazgató, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke a csütörtöki fórumon. Hozzátette: lényegesnek tartja, hogy állandó befogadó színháza legyen a nemzetiségi társulatoknak, ezért ezt az elképzelést minden fórumon támogatni fogják és jelzik, hogy komoly előrelépés lenne ennek megvalósulása.

nemzeti

Fotó: Kovács Tamás, MTI

A nemzetiségi színházaknak nincsenek meg az alapvető működési feltételeik, az önkormányzatok nem képesek eltartani őket és magukat sem tudják fenntartani – hangsúlyozta a Nemzetiségi Színházi Szövetség elnöke. Gergely László hozzátette: az alapfeltételeket államilag kell biztosítani, az önkormányzatokat pedig arra kérik, hogy pályázatokkal segítség a nemzetiségi színházak működését. Emellett rámutatott arra, hogy befogadó színházra és a nemzetiségi színházak közötti összefogásra van szükség. Emlékeztetett arra is, hogy a nemzetiségi színjátszás 13, regisztrált előadóművészeti szervezetként nyilvántartott teátrummal rendelkezik.

A kultúráért felelős államtitkárság a magyarországi nemzetiségi színházakat speciális helyzetükre való tekintettel kiemelt figyelemmel kezeli – mondta el Hausenblasz Dóra, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) főosztályvezetője. Az előadóművészeti területen a működési célú pályázatok körében külön, zárt pályázói csoportot alakított ki a nemzetiségi színházaknak. Idén 101 millió forintra pályázhattak, az összeg a 10 pályázó szervezet között oszlik el.

A nemzetiségi teátrumok anyagi támogatását a kormányzat a színház-finanszírozási rendszeren keresztül és a nemzetiségi identitást, kultúrát őrző szervezeteken keresztül biztosítja jelenleg és a jövőben is – hangsúlyozta Latorcai Csaba, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Mint mondta, szükség van egy helyre, ahol a nemzetiségi színházak megfelelő módon tudják értékeiket bemutatni. Hozzátette: a kormányzat ebben is partner, de komoly projekttervre van szükség ahhoz, hogy a működőképesség, a hosszú távúság és a fenntarthatóság biztosítva legyen.

Forrás: MTI

Tovább a cikkhez →
0

Nemzetiségi Színházi Fórum PROGRAMTERVEZET

Nemzetiségi Színházi Fórum PROGRAMTERVEZET

Nemzetiségi Színházi Fórum

Budapest, Nemzeti Színház

2014. április 10.

PROGRAMTERVEZET

 

A hazai kisebbségi színjátszás aktuális kérdései nemzetiségi színházaink és a szakma jelenlétével

Igyekszünk válaszokat kapni arra, hogy a lehetséges pólusok között milyen mozgástér jut a nemzetiségek önálló kulturális-színházi kezdeményezéseinek. Mi vár ránk a jövőben?

A Fórum kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a Nemzetiségi Színházak és a szakma jelenlétében megvitassuk a hazai kisebbségi színjátszás aktuális kérdéseit.

Az esemény moderátora: Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság főtitkára

Meghívott előadók:

  • Pálffy István, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke
  • Gergely László, a Nemzetiségi Színházi Szövetség elnöke
  • Dr. Latorcai Csaba, az EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára
  • Hausenblasz Dóra, az EMMI Művészeti Főosztályának vezetője
  • Frigyesi András, a Budaörsi Latinovits Színház igazgatója
  • Csurka Dóra, a Főpolgármesteri Hivatal, kulturális szaktanácsadója

Az eseményt megnyitja Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke.

A Fórum során a résztvevők az alábbi művészek közreműködésével ízelítőt kapnak a nemzetiségi színjátszás sokszínű arcából:
Hadzsikisztova Gabriella /Malko Teatro
Rusz Milán /Magyarországi Szerb Színház/

10:00 – 10:20             indító-köszöntő

Vidnyánszky Attilaigazgató, a Fórum házigazdája, Nemzeti Színház: nemzet – nemzeti – nemzetiség

Gergely László, elnök, MNSZSZ, a Fórum szervezője: merünk jelen lenni, kérdéseinkre válaszokat kieszközölni

10:20 – 10:30             hangok I.

közreműködik: Hadzsikisztova Gabriella /Malko Teatro

10:30 – 10:30             Vitaindító előadások

Dr. Latorcai Csaba, helyettes államtitkár, EMMI, Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság: partnerség és stratégia

Frigyesi András, igazgató, Latinovits Színház, Budaörs: kirakat, vagy életkép – nemzetiségi színjátszásunk 1993-2010 között az Arcusfest történetének tükrében

11:00 – 11:50              hozzászólások és vélemények – az elfogadás, vagy éppen a különbözőségek szakmai kimondása – beszélgetés

11:50 – 12:00             kávészünet

12:00 – 12:10             hangok II.

közreműködik: Rusz Milán /Magyarországi Szerb Színház/

12:00 – 13:45             Előzetes kérdések –elkészült válaszok

Felkért hozzászólók:
Hausenblasz Dóra művészeti főosztályvezető,
Csurka Dóra kulturális szaktanácsadó, Főpolgármesteri Hivatal
valamint meghívott vendégeink

13:45 – 14:00             Összefoglaló, zárszó: Szabó László, Gergely László

 

Tovább a cikkhez →
0