Nemzetisegi szinházak

Görög színházak

NEANIKI SZKINI

Művészeti vezető: Caruha Vangelio

E színházi formáció társulata a görög iskola diákjaiból, tanáraiból és a közösség rendezvényein önzetlenül fellépő magyarországi hivatásos görög színészekből áll. Az országos görög önkormányzat támogatásával 2004-ben a „Milyen napra esik?” című darabbal mutatkozott be, amely a mai ember és a nemzeti ünnepek kapcsolatáról szólt. 2006-ban Arisztophanész Plutoszának zenés átdolgozását, 2007-ben Tula Karoni: „Kalandozások Odüsszeusszal” című művét, 2008-ban pedig Jakovosz Kambanellisz: „Sok hűhó Rodoszért” című szatirikus színdarabját adta elő nagy sikerrel. 2009-ben Dimitriosz Hadzisz: Margarita Perdikari c.lírai egyfelvonásosát mutatták be.

ELÉRHETŐSÉG
Caruha Vangelio
1054 Bp. Vécsey u. 5.
Tel: 06-1-302-7276
griskola@t-online.hu

 

Tovább a cikkhez →
0

Ukrán színházak

ELSŐ MAGYARORSZÁGI UKRÁN SZÍNHÁZ

Menedzser: Kormányos István

Első Magyarországi Ukrán Színház 2003 márciusában alakult meg Budapesten. A színház adminisztratív és művészeti vetetője, egyben rendezője Kormányos Alexandra színművész. A társulatnak 3 hivatásos színész és több zenész és amatőr színész tagja van. A színház megalakulása óta 7 zenés-irodalmi esttel, 6 színházi előadással lépett a közönség elé. A társulat célja az ukrán kultúra, nyelv és hagyományos magyarországi ápolása és bemutatása. Eddig öt alkalommal lépett fel az Első Magyarországi Ukrán Színház az ARCUSFEST-en.

ELÉRHETŐSÉG

Első Magyarországi Ukrán Színház

Budapest II. Kerületi Ukrán Kisebbségi Önkormányzat

Kormányos Alexandra elnök, Kormányos István elnökhelyettes

1024 Bp. Káplár u. 2/a IV.11

Kormányos István koronczay.miklosne@

masodikkerulet.hu

Tovább a cikkhez →

0

Szlovén színházak

Vidám Barátok Szlovén Színjátszó Csoport

Gledališka Skupina Veseli Pajdaši Števanovci

Művészeti vezető: Kovács László

A színjátszó csoport 2000-ben alakult meg Apátistvánfalván egy 400 fős szlovén településen. A társulat megalakulásában nagy szerepet töltött be Barbér Irén,- a Rába-vidék közismert írónője-, aki a csoport első hat színre vitt darabjának szerzője. A „vidám” szó hűen tükrözi a művek tartalmát (komédiák) és a csoport hangulatát, összetartását. A társulat megalakulásának és tevékenységének célja, hogy megőrizze a falusi színjátszás hagyományát. Jelentős szerepet tölt be a nemzetiség nyelv-és identitás megőrző programjában. Évente 15-20 fellépése van otthon és az anyaországban.

Elérhetőség

Vidám Barátok Szlovén Színjátszó Csoport Faluszépítő és Hagyományőrző Egyesület

Kovács László csoportvezető

9982 Apátistvánfalva, Fő út 100.

+ 36 94 436 120; +36 30 580 3857

kovacslaci@freemail.hu

Tovább a cikkhez →
0

Szlovák színházak

Cervinus Szlovák Színház

Cervinus Teátrum Művészeti Nonprofit Kft.

Csasztvan András ügyvezető igazgató
Dósa Zsuzsa művészeti igazgató
Varga Viktor rendező

Színházunk 2000 januárjában alakult meg. Az első éveket egy produkciós színházi forma jelentette, de 2004-től a magyarországi szlovák nemzetiség számára önálló színházként is működünk. Az elmúlt évek során színházunk, a Cervinus Teátrum egy folyamatosan működő, repertoár jellegű színházzá vált, és egyaránt meghatározó részesei lettünk a magyarországi nemzetiségi színjátszásnak és a hazai színházi életnek. Elsődleges célunk, hogy különleges régiónk életében a kultúra nyilvános közterévé tegyük színházunkat, hogy a művészet minden eszközével érzékenyen, közvetlenül reagáljunk a mindennapok gondjaira.

Elérhetőség

Cervinus Teátrum Szarvas

5540 Szarvas, Kossuth tér 3.

www.cervinushaz.hu

Vertigo Szlovák Színház

Igazgató: Ónodi Daniela

Néhány lelkes ember… a magyarországi szlovák színházi hagyományok újraélesztése…. új kihívások… kulturális misszió betöltése… a szlovák nyelv iránti érdeklődés erősítése…. valamint egy nemes küldetés ötlete…. Ez csak egy pár azokból a jelszavakból, melyek 1997-ben a Vertigo Szlovák Színjátszó Csoport létrejöttekor felmerültek. A csoportból „színház” lett, de az elhatározások, az elképzelések, a vágyak, a célok ugyanazok maradtak. Lassan tizenöt év telt el azóta, hogy bekapcsolódtunk a magyarországi szlovák kulturális élet vérkeringésébe, és együtt, egymás mellett, amatőrök, professzionális színészek haladunk a néha rögös úton nézőink felé. Még mindig ismerkedünk velük, kutatunk, mit szeretnének látni tőlük, de a mérleg kiegyenlített: vannak olyan nézők, akik „csak” szórakozni kívánnak, akik el akarják felejteni a néha túl durva valóságot, viszont vannak, akik katarzisra vágynak, akik mohón szívják magukba a mély, komoly gondolatokat és érzelmeket, akik együtt lélegeznek a színészekkel, átélik drámájukat, a sorsukban való szédülésüket- a vertigot.  Ezeknek a nézőknek ajánljuk munkánkat.

Elérhetőség

Vertigo Szlovák Színház

Országos Szlovák Önkormányzat

Fuzik János elnök

Ónodi Daniela színházigazgató

danao@freemail.hu

Tovább a cikkhez →
0

Szerb színházak

Magyarországi Szerb Színház

Srpsko pozoriste u Madjarskoj

Ügyvezető igazgató: Rusz Milán

Az ARCUS Nemzetiségi Színházi Találkozón 2007-ben a legjobb rendezésért járó díjat Radoslav Zlatan Dorić, a legjobb férfi szereplőnek járó díjat pedig Rusz Milán, a színház vezetője kapta. 2008-ban a „Nemzetiségi Hagyományok Átörökítéséért” díjat a Magyarországi Szerb Színház, „Hát parancsoljon Szakulába!” című darabja nyerte el. Tizenhét éve működik folyamatosan a társulat. Célja, hogy magas színvonalú, professzionális előadásokat játsszon szerb nyelven, és elvigye mindenhová, ahol igénylik a színházat és az anyanyelvén megszólaló színészt. A színház jelentős részt vállal a magyarországi szerb nemzetiségek nyelvének és identitásának megőrzésében. Néhány színpadi műfajt elsőként, illetve egyedüliként a Magyarországi Szerb Színház szólaltatott meg szerb nyelven (passiójáték, operett, zenés vígjáték, rock-opera). A társulat 2007-ben megkapta a Magyar Művelődési Intézet „Pro Cultura Minoritatum Hungariae” díjat.

Elérhetőség

Magyarországi Szerb Színház

Rusz Milán ügyvezető igazgató

1065 Budapest, Nagymező u. 49.

szinhaz@szerb.hu

www. szinhaz.szerb.hu

Tovább a cikkhez →
0

Örmény színházak

ÖRMÉNY KULTURÁLIS ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Igazgató: Avanasian Alex

Az 1990. évi népszámlálás során 37 fő vallotta magát örmény anyanyelvűnek. Az Armenia Népe Kulturális Egyesület 3,5 ezerre, az 1995-ben létrejött Országos Örmény Önkormányzat viszont 10 ezer főre becsüli az örmény származásúak számát Magyarországon. 1994-ben mintegy 32 000 ember adott le voksot a kisebbségi önkormányzati választásokon az örményekre. A több tízezer szimpátia-voksot feltehetően örmény származású, de magyar nemzetiségű állampolgárok adhatták le. Esetleg elképzelhető, hogy jó néhányan úgy gondolták, hogy a felsorolt kisebbségek közül nekik választani kell valamelyiket, vagy éppen egy kevésbé népszerű kisebbség ellen akarták leadni szavazatukat. Első lapjuk 1995 óta a kétnyelvű, kéthetente megjelenő Ararát. 1997-ben megnyílt az Örmény Kulturális és Információs Központ, amely azóta rendszeres színházi működésükről is gondoskodik.

ELÉRHETŐSÉG

Budavári Örmény Kisebbségi Önkormányzat

Várady Mária elnök

1014 Bp. Kapisztrán tér 1.

Örmény kulturális és

Információs Központ

Avanesian Alex avanesian.alex@radio.hu

Tovább a cikkhez →

0

Román színházak

TRU, Magyarországi Román Színház

Igazgató: Florin Gabriel Ionescu

Teatrul Vis néven alakult Magyarországi Román Színház 2004. január 15-én lépett fel először Gyulán, egy Eminescu-esettel. A Nemzetiségi Színházi Találkozón az elmúlt években Eugen Ionesco „Különóra”, Matei Visniec „Kenyér a zsebben”, valamint a Carlos Saura forgatókönyve alapján készült „Az odú” című előadásokkal lépett fel, melyeket az MNEKK támogatásával hozott létre. A Találkozón és Gyulán kívül felléptek még a budapesti Román Kulturális Központban és Szegeden egy magyarországi román költők műveiből készült összeállítással. A színház célja, hogy a román anyanyelvet használva megismertesse közönségével a legfontosabb román, magyar és egyetemes szerzőket. A Magyarországi Román Színház profi projekt-színház. 2006-ban a Teatrul Vis támogatására jött létre a Magyarországi Román Kulturális Közhasznú Alapítvány – Egy Profi Színházért.

ELÉRHETŐSÉG

Ionescu Florin

Gabriel elnök

7100 Szekszárd,

Bor u. 48

jfs_film@yahoo.com

ROMÁN AMATŐR SZÍNJÁTSZÓ KÖR, GYULA

Művészeti vezető: Eleonora Chiriac

Gyulai Román Gimnázium diákjai részvételével, lelkes tanárok munkájára építve, a nagyváradi Állami Színház közreműködésével 2002 januárjában Gyulán Román Amatőr Színjátszó Kör alakult. A társulat alapításának legfőbb célja a magyarországi román nyelvű színjátszás újraindítása, a fiatalok anyanyelvű színjátszási lehetőségének megteremtése. A társulat az évtizedekkel korábban a közösségeikben még élő román népi színjátszás hagyományait folytatja. A gyulai Román Színjátszó Kör tevékenységének elindulása Eugen Tugulea rendező, nagyváradi főiskolai tanár szakmai munkájához kötődik. A társulatot 2005 óta szintén egy nagyváradi színházi szakember, Eleonora Chiriac irányítja. A fiatal együttes 2009-ben immáron hatodik alkalommal vett részt Budapesten az ARCUSFEST Nemzetiségi Színházi Találkozón.

ELÉRHETŐSÉG

Román Amatőr

Színjátszó Kör, Gyula

Magyarországi Románok Kulturális Szövetsége

Dr. Csotye János elnök, Gurzó Vera

kordinátor, titkár

5700 Gyula,

Dózsa Gy. u. 8

Fretyán István stefan.fratean@meh.hu

Tel.: 06 – 30 9035484

Tovább a cikkhez →
0

Roma színházak

CINKA PANNA CIGÁNY SZÍNHÁZ

Művészeti vezető: Jónás Judit

A Cinka Panna Cigány Színház Alapítvány 1992-ben jött létre Érden, Jónás Judit vezetésével.

A helyi önkormányzat meg nem értése miatt munkájukat kénytelen-kelletlen vándor-társulatként – ősi cigányok módjára – kezdték meg. Duende Színház néven, a Roma Parlament fogadta be a Társulást (1995-2007), majd onnan is menniük kellett. Ettől fogva önálló jogi intézményként működik a Cinka Panna Színház, melynek új, befogadó otthona a Rajkó Művészegyüttes (Talentum) színházterme. Eddig bemutatott előadásaik (36 bemutató) mindenképp kötődnek a roma kultúrához akár témaválasztás, szerző, rendező, színészek, zenészek tekintetében. Repertoárjukban szerepel zenés mesejáték, sanzon-színmű, dráma, vígjáték, monodráma, ballada-versdráma, irodalmi estek. Részt vettek többek között a ”Athe sam”Fesztiválon, a Budapesti Cigány Fesztiválon, a Művészetek Völgyében, a POSZT off-on, a Zsámbéki- és az Esztergomi Nyári Játékokon… 1993-ban egyedüli társulatként képviselték a cigány etnikumot a Várszínházban megrendezett első Nemzetiségi Színházak Találkozóján.

ELÉRHETŐSÉG
Cinka Panna Cigány Színház Alapítvány
Jónás Judit alapító
1074 Budapest, Rákóczi út 78 ½
Jónás Judit: cinkapannaciganyszinhaz@index.hu
www.cinkapanna.hu

 

ROMANO TEATRO

Művészeti vezető: Szegedi Dezső

A társulat 2005 szeptemberében alakult Szegedi Dezső (Jászai Mari-díjas) színművész művészeti vezetésével. A társulatban helyet kapnak roma és nem roma fiatalok egyaránt. A színházi műhely célja, hogy a művészet segítségével közelebb hozza egymáshoz a fiatalokat. A társulat 2005-től játszott színpadi művei:

- Mitch Leigh – Joe Darion – Dale Wassermann: La Mancha Lovagja musical, mellyel 2006 májusában részt vett a mosonmagyaróvári nemzetközi színjátszó fesztiválon, ahol a legjobb női főszereplő és a legjobb színpadi kép díját is elhozta,
- Szegedi Dezső-Horváth Zsolt: Átok és szerelem, musical,
- Szegedi Dezső-Horváth Zsolt: Legendák leszármazottjai, musical,
- Borisz Vasziljev: Csendesek a hajnalok, dráma,
- Szegedi Dezső – Horváth Zsolt: Antigoné, musical,
- Szegedi Dezső – Horváth Zsolt: Kleopátra, musical.

ELÉRHETŐSÉG
Romano Teatro Kulturális Egyesület
Szegedi Dezső Béla elnök,
Horváth Zsolt
3529 Miskolc, Felsőruzsin krt. 4 fsz.5
Horváth Zsolt: romanoteatro@gmail.com
www. romanoteatro.hu

 

HÓKIRÁLYNŐ MESESZÍNPAD

Művészeti vezető: Páriné Szécsi Vilma

Hókirálynő Közhasznú Egyesület által működtetett Hókirálynő Meseszínpad 1989 óta működik utazó színházként. Gyermek- és ifjúsági darabokat játszunk. A társulat létszáma 12-22 fő, minden tagja szabadfoglalkozású profi színész. Az egyesület létszáma 52 fő. Zenés utazó repertoár színpad vagyunk, nagyszínházi díszlettel, jelmezzel, kellékkel, klasszikus színházi stílusban működünk. A műsoron lévő darabok száma 20. Budapesti központtal rendelkezünk, s bemutatóinkat is Budapesten tartjuk a Talentum Kulturális Fórum Székházában. Felléptünk már Szlovákiában, Bécsben, a ...

Tovább a cikkhez →
0

Német színházak

DEUTSCHE BÜHNE UNGARN

(Magyarországi Német Színház)

Igazgató: Frank Ildikó

A több mint 25 éve működő Magyarországi Német Színház alapvető feladatai közé tartozik a német nyelv ápolása, a magyarországi németek kulturális értékeinek megőrzése, valamint az egyetemes kultúra felmutatása. A jelenleg 7 tagú társulatban magyar és német színművészek dolgoznak együtt. A színház évente 5-6 bemutatóval, havonta 15-25 előadással várja nézőit. Számos hazai és külföldi vendégjátéknak köszönhetően a társulat eljutott Budapestre és Magyarország különböző pontjaira, valamint Romániába, Bulgáriába, Szlovákiába, Ausztriába és Németországba is.

ELÉRHETŐSÉG
Magyarországi Német Színház
(Deutches Bühne Ungarn)
Frank Ildikó igazgató
Móra Viktória művészeti titkár: info@dbu.hu
7100 Szekszárd, Garay tér 4.
Frank Ildikó: dbu@vnet.hu
www.dbu.hu

DEUTSCHES THEATER BUDAPEST

(Budapesti Német Színház)

Ügyvezető igazgató, rendező: Frigyesi András

Az 1998 márciusában megalakult színház a budapesti német nyelvű színjátszó-hagyományokra építve alakította ki repertoárját. Hazai és német nyelvterületi színházakkal rendszeresen együttműködik: itthon közel 70 vendégjátékot fogadott be a német nyelvterületről, és saját produkcióival több országban teljesített vendégjátékot. Az önálló épülettel és állandó társulattal nem rendelkező színházi vállalkozás máig több mint 220 estét játszott, húsznál több önálló produkciót mutatott be, az ARCUSFEST rendszeres és vezető szervezője. A színház igazgatójának munkáját korábban Ausztriában a Kulturális Szövetségi Minisztériumnak az alternatív színházak legjobb rendezőjének járó díjával, és Budapesten “a magyarországi német színjátszás magas színvonalra történő emeléséért” a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje kitüntetéssel ismerték el. A Deutsches Theater Budapest 2005-ben közreműködött Erkel Bánk bánjának németországi bemutatásában.

ELÉRHETŐSÉG
Deutches Theater Budapest
Frigyesi András intendáns,művészeti vezető
1074 Bp. Rákoczi út 62
András Frigyesi: andras.frigyesi@deutschestheater.hu, afrigyes@t-online.hu
www.deutschestheater.hu

PATHÁLIA

Művészeti vezető: Faragó Tímea drámapedagógus

PaThália a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium német nyelven játszó amatőr színtársulata. 2000-es alapítása óta évente 1-2, közismert színpadi szerzőktől származó, illetve a társulat tagjai által írt előadást állít színpadra. Az elmúlt 9 év alatt 13 bemutató közel 50 előadása valósult meg 6 országban, köztük rangos nemzetközi fesztiválokon. Az ARCUSFEST-en 2009-ben a harmadik alkalommal veszünk részt. A társulat két szekcióját – a junior és senior PaTháliát – drámapedagógusok vezetik. Számukra nyelvi, kulturális, pedagógiai és művészeti szempontok egyaránt fontosak, elkötelezett hívei a magyarországi német nyelvű közönség megtartásának és tudatos nevelésének.

ELÉRHETŐSÉG
PaThália
Friedrich Schiller Gimnázium
Dr. Guth Zoltán igazgató,
Faragó Tímea társulatvezető
2085 Pilisvörösvár, Szabadság út 21
PaThália: laientheater@pa-thalia.hu
Faragó Tímea: blackfeet@mailbox.hu, blackfeet@freemail.hu
www.schiller-gymnasium.hu/pathalia

„KULTURÁLIS OFFENZÍVA”

Művészeti vezető: Örkényi Fanni drámapedagógus

A „Kulturális Offenzíva” a budapesti ...

Tovább a cikkhez →
0

Lengyel színházak

DOM OTWARTY SZÍNJÁTSZÓ CSOPORT

Művészeti vezető: Asztalos András

A Dom Otwarty Színjátszó Csoport 1997 tavaszán alakult Budapesten. A társulatnak évenként legalább egy bemutatója van, illetve rész vesz alkalmi fellépéseken is. Célközössége alapvetően a magyarországi lengyel kisebbség és a lengyel kultúra iránt érdeklődő színházkedvelő magyarok. Ugyanakkor az anyaországi és egyéb külföldi színházi találkozóknak köszönhetően a Dom Otwarty nemcsak itthon lép színpadra. A társulat egyes produkciói mindig máshogy próbálják megrajzolni a játék terét. Ez jelzi, van kedvük játszani, másfelől, hogy van még játéktér. Nevezzük hát „kísérletező színháznak”? Ha elkerülhetetlen a címkézés, ez a legtalálóbb jelző, hisz a művészet számunkra nem egyéb, mint a forma kísérlete és a kíséret formája – de minidig egzisztenciális vetületben.

ELÉRHETŐSÉG
Dom Otwarty Színházi csoport
Belváros-Lipótváros Lengyel Kisebbségi Önkormányzat
Abrusán Györgyné elnök
1052 Bp. Vármegye u. 13
Asztalos András: asztalos.andras@hotmail.com

Tovább a cikkhez →
0
Page 1 of 2 12